Petardy v ulicích omezí vyhláška. Plošný zákaz neumožňuje zákon

Petardy v ulicích omezí vyhláška. Plošný zákaz neumožňuje zákon
ilustrační foto atelier Brunton, Jana Ariva

 

Petice obyvatel Libušinky a Mozartovy ulice za zákaz používání zábavné pyrotechniky rozpoutal mezi prostějovskými radními bouřlivou debatu. Nakonec z ní vyšel návrh, vztahující se na určité lokality. Plošnému zákazu totiž brání zákon.

„Zákaz užití pyrotechniky by měl platit na náměstí T.G. Masaryka, Žižkově, Libušince, Mozartově ulici a v parcích. V úvahu připadá i biokoridor Hloučela,“ informovala náměstkyně primátora Ivana Hemerková s tím, že není vyloučeno, že se počet lokalit zvýší na základě požadavků obyvatel. Běžně dostupnou zábavnou pyrotechniku si podle jejích slovmůže koupit kterýkoli občan starší 15 let. „Nemůžeme omezit její užívání na soukromých pozemcích, nemůžeme ji ze zákona ani zakázat na celém území města,“ dodala Hemerková.

„Osobně bych prodej zakázal v rámci celé republiky,“ nechal se slyšet náměstek Jiří Pospíšil. Zároveň ale konstatoval, že postih hříšníků bude problematický. “Užití pyrotechniky se bude špatně dokazovat,“poukázal.

Paradoxem je, že v případě schválení si bude muset město Prostějov udělovat výjimku, třeba pro pořádání silvestrovského ohňostroje. 

Konečnou podobu vyhlášky mají v ruce zastupitelé. Platit totiž začne pouze v případě, že ji schválí. (ber)

Poslat nový komentář