Řidiči pozor! Sněhová čepice na autě přijde až na dva a půl tisíce!

Řidiči pozor! Sněhová čepice na autě přijde až na dva a půl tisíce!
ilustrační foto ber

Zima je konečně tady a i když se na Prostějovsku zrovna často nebrodíme závějemi, neměli bychom zapomínat na novelu zákona, která nám přikazuje auto před jízdou důkladně očistit od sněhu. Pokud očistíme jen nezbytnou část na předním skle, vystavujeme se pokutě.

Od začátku roku 2016 totiž platí novela zákona,  podle které musí řidič své auto předtím, než vyjede na silnice, opravdu důkladně očistit. Znamená to odstranit sníh a námrazu nejen z oken, ale třeba také ze střechy auta nebo kapoty. "Za nedodržení předpisu hrozí pokuta až 2500 korun," připomněl policejní mluvčí František Kořínek. 

Špatně očištěné auto totiž ohrožuje nejen řidiče, který tak nemá dostatečný výhled, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Sníh nebo ledová kra, která nečekaně spadne ze střechy, může způsobit i dopravní nehodu. "Vloni mi na D46 u Brna rozbil kus ledu, který spadl z plachty kamionu, přední okno. Bylo štěstí, že jsem to ubrzdil a nenarazil do svodidel. Strašně jsem se tehdy lekl," přidal vlastní zkušenost Martin Novák. (ber)

Poslat nový komentář