Psovod zachraňuje lidi. Z vody, ze skal

Psovod zachraňuje lidi. Z vody, ze skal
ilustrační foto
Další fotky: 
Psovod zachraňuje lidi. Z vody, ze skal
Psovod zachraňuje lidi. Z vody, ze skal

Ve středu 23. srpna v odpoledních hodinách vyjížděli policisté na Masarykovu třídu v Olomouci, kde se měl v řece Moravě podle telefonického oznámení nacházet tonoucí muž. Oznamující žena si nejdříve všimla plovoucího batohu na hladině. Za okamžik spatřila ve vodě i muže, kterému se podařilo dostat ke břehu, kde se chytil kamenné zídky. Jako první na místě zasahoval policejní psovod. Život nezachránil poprvé.

Policistovi se pomocí lana podařilo spustit až k tonoucímu. Muže v řece přibližně dalších patnáct minut jistil lany při břehu a poskytoval mu psychickou podporu až do příjezdu ostatních složek Integrovaného záchranného systému. Společně jej následně z vody vytáhli, naložili na člun a dopravili na břeh. Poté si muže převzali zdravotníci a převezli jej k dalšímu vyšetření na urgentní příjem do Fakultní nemocnice v Olomouci.

"U zasahujícího policejního psovoda se přitom nejednalo zdaleka o první případ zachráněného života. Již před patnácti lety v zimě se mu i s jeho služební fenkou Gemou podařilo zachránit život dívence, která uvízla ve zledovatělých skalách v olomouckém Radíkově při patnáctistupňovém mrazu. Letos v únoru se mu rovněž během služby podařilo v Olomouci na soutoku řeky Moravy s Bystřičkou z vody vytáhnout tonoucího člověka. Jeho obětavé pomoci i v době mimo službu se dostalo rovněž muži, který o prázdninách před třemi lety tonul v prostějovském aquaparku," uvedla Lenka Vanková z KŘP Olomouckéo kraje.

Za středeční záchranu lidského života převezme policejní psovod ocenění z rukou ředitele Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. (red)

 

Poslat nový komentář