Na rakovinu prostaty zemřou v ČR denně čtyři muži!

Na rakovinu prostaty zemřou v ČR denně čtyři muži!
ilustrační foto

 

V pondělí 20. ledna 2014 se konala v kavárně Národního domu přednáška Pavla Holíka o prevenci rakoviny prostaty. Akce se konala v rámci Zdravého města Prostějov.

Důležitost tématu právě pro Prostějovany zdůraznil lékař a předseda Komise sociální a zdravotní při Radě města Pavel Holík hned v úvodu. Náš okres je podle nově zjištěných onemocnění karcinomu prostaty v čele celorepublikového žebříčku! „Zatímco celostátní průměr za rok 2010 činí 131,2 diagnóz na 100 tisíc obyvatel, Prostějovsko hlásí 193,8 případů,“ konstatoval Pavel Holík, podle kterého důvody tohoto neblahého primátu nejsou zřejmé. Počet zhoubných onemocnění prostaty ale raketově stoupá v rámci celé České republiky, kde každý den na tuto nemoc zemřou čtyři muži.

Pavel Holík hovořil o tom, že včasná diagnostika je základem úspěšné léčby. Zákeřností choroby je totiž okolnost, že v prvotním stádiu nemusí vykazovat žádné příznaky. Dnešní moderní metody umožňují diagnostikovat rakovinu ve stádiu, kdy je v drtivé většině vyléčitelná. „Jednoduchá prohlídka spojená s odběrem krve a zhodnocením povrchu prostaty pohmatem přes konečník může být nepříjemná, proto muži neradi chodí na preventivní prohlídky. Ovšem pocit jistoty zdraví za tuto chvilku určitě stojí,“ uvedl Holík.

Evropská koalice prevence rakoviny prostaty doporučuje v případech, kdy se karcinom prostaty už objevil ve vaší rodině, započít s kontrolami od 40 let věku. U ostatních mužů je doporučeno zahájit preventivní prohlídky od 50 let života minimálně jednou za dva roky do dovršení 60 let a poté jedenkrát ročně. (red)

Poslat nový komentář