Noc na neděli bude o hodinu delší. Končí letní čas

Noc na neděli bude o hodinu delší. Končí letní čas
Ilustrační foto pixabay.com

O víkendu si pospíme o hodinu déle. Standardní (lidem známý zimní) čas v roce 2020 nastane v noci 25. října. Ručičku u hodin posuneme z tří na dvě hodiny.

Od nedělního rána se budeme vzbouzet do světla už od 6 hodin, a naopak tma vystřídá světlo kolem 17. hodiny. Do Vánoc nám možná budou dny připadat krátké. Od konce vánočního času se ale den bude postupně znovu prodlužovat.

Příští rok, tedy v roce 2021, si měli Češi, a i zbytek Evropy měnit čas na hodinkách naposledy. Ovšem situace vypadá, že se tak nakonec nestane. Evropská komise zatím s jasným verdiktem nepřišla. Navíc se ani členské státy po zhruba roce a půl nerozhodly, který ze dvou časů chtějí ponechat.

V Česku je střídání letního a zimního času praktikováno už po dobu 40 let. Bylo zavedeno zejména kvůli úsporám na elektrickém proudu. Díky posunu bylo denního světlo na dobu denní aktivity člověka více a tím byla snížena spotřeba svícení umělým světlem. Poprvé se letní čas zavedl v období první světové války, kdy byla elektřina drahá a nebyl jí dostatek. To už ale v dnešní době neplatí. Energetici jsou toho názoru, že změna času v praxi nemá na spotřebu elektrické energie nyní žádný vliv.

Letní čas je zaveden v celé Evropské unii a v dalších zemích světa včetně USA či Kanady. V Evropské unii probíhá změna času ve stejný den, vždy poslední neděli v březnu a v říjnu. V jiných zemích jsou data rozdílná.

Horečné debaty o co nejrychlejší zavedení jednoho času jsou momentálně zřejmě pasé. Zatím to tedy vypadá, že své hodinky budeme muset minimálně ještě příští rok dvakrát přeřizovat. (ber)

Poslat nový komentář