Nedostatek vajec na trhu zvyšuje jejich cenu

Nedostatek vajec na trhu zvyšuje jejich cenu
ilustrační foto

Nařízení Evropské unie o velikosti chovných klecí pro slepice má nedozírný dopad na ceny na trhu. Cena veškerých produktů z vajec totiž začíná „šplhat“ do neuvěřitelných výšin. Celý tento problém souvisí s pravidly dohodnutými EU už v roce 1999, u nichž však platilo do konce loňského roku přechodné období. 

Od ledna mají všechny klece pro chov slepic splňovat nová pravidla, například co se velikosti a kvality klecí týká. Čeští drůbežáři do předepsané výměny klecí investovali podle Českomoravské drůbežářské unie už zhruba 1,2 miliardy korun. A to se musí pak někde promítnout.

Zdražení svých výrobků už například oznámila i prostějovská likérka GRANETTE&STAROREŽNÁ Distilleries. Ozývají se dodavatelé tekutých žloutků, kteří už teď avizují brzké zdražení ve výši cca padesáti procent. Pro jednu půllitrovou láhev Vaječného snu 17%, výrobku společnosti, to znamená do budoucna, podle tohoto údaje, zvýšení ceny přibližně o 2,50 Kč.

„Ovšem v případě GSD nejde nyní pouze o zdražování kvůli uváděné ceně tekutých žloutků. Náklady na výrobu jedné láhve Vaječného snu před Velikonocemi meziročně zvýší o šest korun. Promítá se sem totiž například také zdražení lihu o dvacet, mléka o pět procent a k tomu nutně rovněž energií, nafty či mýtného zvyšujícího se o dvacet procent,“ uvedl tiskový mluvčí GSD Petr Maxa. 

GRANETTE & STAROREŽNÁ Distilleries a.s. je přímým nástupcem českých  likérek GRANETTE a Starorežná Prostějov. Navazuje na bohatou tradici obou předních českých výrobců lihovin. Do výrobního portfolia firmy patří více než stovka produktů od Staré myslivecké, přes Vodku 42, Starorežnou, Hanáckou vodku, vaječné likéry, destiláty a mnoho dalších.   

(jap)

Poslat nový komentář