PAX nabídne duchovní a kulturní menu

PAX nabídne duchovní a kulturní menu
ilustrační foto

Začátkem července vysadili pracovníci .A.S.A. TS Prostějov deset tisů v areálu PAXu u kostela sv. Cyrila a Metoděje v Brněnské ulici. Touto výsadbou, kterou finančně zajistil Okrašlovací spolek města Prostějova, byla ukončena rekonstrukce venkovní části PAXu jako místa zastavení a rozjímání v těsném sousedství kostela.

Malá obřadní síň PAX, která je součástí kostela sv. Cyrila a Metoděje v Brněnské ulici, prošla v několika etapách, stejně jako samotný kostel, celkovou rekonstrukcí. Devastace celého objektu kostela i přístavby byla tak rozsáhlá, že hrozila demolice a jen díky nezměrné vůli farníků byl celý objekt zachován a postupně prošel v několika etapách rekonstrukcí. PAX, místo pro společná setkávání lidí dobré vůle, doslova vstalo z prachu jen díky dobré vůli a ochotě lidí, kteří nelitují svého volného času a věnují ho ve prospěch dobré věci. Šikovné ruce dobrovolníků zbavily objekt nánosů nečistot, které se v opuštěném a zdevastovaném objektu za několik desetiletí nashromáždily, je opravená střecha, zdi, zasklená střešní okna, položena dlažba a obklady, provedena nová elektroinstalace a celková výmalba.

„Díky příspěvkům farníků ve veřejných sbírkách a prostějovským patriotům, a také díky veřejné finanční podpoře města, jsme mohli realizovat také přístavbu hygienického zázemí, kde vznikla kuchyňka a hygienické zařízení pro potřeby kostela i obřadní síně. S radostí jsme přivítali nabídku okrašlovacího spolku, který financoval výsadbu stromů v okolí PAXu,“ ocenila členka farní rady Zuzana Bartošová. Malá obřadní síň byla začátkem července vysvěcena při slavnostní hodové mši na svátek Cyrila a Metoděje, na podzim projde celá dostavba kolaudačním řízením. Pak už bude celý objekt patřit mezi místa, kde mohou občané čerpat pozitivní energii při duchovních a kulturních setkáních.

(jap)

Poslat nový komentář