Prohibice se možná blíží ke konci, prostějovská likérka sčítá ztráty

Prohibice se možná blíží ke konci, prostějovská likérka sčítá ztráty
ilustrační foto

O nejméně pět milionů denně kvůli prohibici přichází prostějovská společnost Granette & Starorežná Distilleries, jež je v tuzemsku druhým nejvýznamnějším producentem lihovin. Konec prohibice by uvítala, pošramocenou pověst však bude znovu budovat dlouho.

 

O tom, že by se prohibice mohla zrušit nebo alespoň zjemnit bude jednat vláda, policie již zadržela špičky obchodu s nebezpečným methanolem, kvůli kterému v posledních týdnech umřely téměř tři desítky lidí a další se s otravou léčí v nemocnicích. Takovou zprávu samozřejmě vítají likérky po celé republice, tu prostějovskou nevyjímaje. I kdyby ale byla prohibice zrušena, obrovské ztráty na českém i zahraničním trhu výrobce lihovin citelně zasáhla.

"V tuto chvíli se soustředíme především na český trh. Co pro nás znamenají nové kolky, jak nejrychleji opět spustit výrobu. Přestože přicházíme o velké zisky i v zahraničí, prioritní je pro nás v tuto chvíli vyřešit především český trh," říká tiskový mluvčí prostějovské likérky Petr Maxa. Podle něj nyní společnost přichází o miliony denně. "Jen na českém trhu je to zhruba pět milionů denně plus k tomu musíme připočítat zahraničí. Myslím, že se mnoho nemýlím, když řeknu, že se dostáváme k částce 50 milionů ztráty. A to mluvíme pouze o dnech, kdy prohibice trvá," informuje a dodává, že současný stav nemusí být konečný ani kdyby zákaz skončil. "Důvěra a pověst, to jsou věci, které se těžko a dlouho budují, tam je ztráta nevyčíslitelná. Získat pošramocenou pověst zpátky může být složité. Vždy je těžší získat zpátky někoho, o koho jste již přišli než někoho úplně nového," vysvětluje možné následky prohibice Maxa.

Podle něj se přes všechny problémy vedení likérky nezabývá myšlenkou na propuštění zaměstnanců. "Nad tím teď opravdu nepřemýšlíme, teď chceme co nejrychleji zase rozjet výrobní linky a vrátit se na trh," uzavírá s tím, že až prohibice skončí a firma sečte všechny ztráty, možná zváží právní kroky. "S našimi právníky jsme v neustálém kontaktu, co podnikneme dál se rozhodneme ve chvíli, kdy tato situace skončí a my bydeme znát přesná čísla."(bat) 

 

 

 

 

Poslat nový komentář