Maturity budou mít jednodušší pravidla, ředitelé změnu vítají

 Maturity budou mít jednodušší pravidla, ředitelé změnu vítají
ilustrační foto

 

Jedna úroveň obtížnosti, dva povinné a dva nepovinné předměty, tak mají nově vypadat státní maturity. Včera návrh odhlasovali poslanci, teď změnu musí potvrdit ještě Senát. Ředitelé prostějovských středních škol novou koncepci vítají.

 

Státní maturity zase budou vypadat jinak. Jejich pravidla se zjednoduší. Od příštího roku totiž na studenty čeká pouze jedna úroveň obtížnosti, povinné předměty zůstanou jen dva, maturanti mohou skládat zkoušku z češtiny a cizího jazyka nebo matematiky. Také nepovinné předměty si zvolí dva. Mezi další změny například patří, že písemné slohové práce už nebudou hodnotit anonymní hodnotitelé vybraní Centrem pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), ale učitelé jmenovaní ředitelem školy. Navíc budou mít studenti nově na odvolání 20 dní místo dosavadních osmi nebo pěti.

Ředitelé prostějovských středních škol změnu jednoznačně vítají. "Změny samozřejmě sleduji a mohu říci, že jsou ve shodě s tím, co jsme očekávali. Ředitelé gymnázií jsou rádi, ten schválený návrh je velmi blízký tomu, s čím přišla Asociace ředitelů gymnázií za poslanci. Je to racionální návrh a mimo jiné to vnímám jako krok, který spoří peníze v tom nesmyslně drahém projektu," říká Michal Šmucr, ředitel prostějovského Gymnázia Jiřího Wolkera a předseda Sdružení středního školství Olomouckého kraje.

Podle něj je dobře, že studenti budou příští rok moci složit jen jednu úroveň zkoušky, doteď si mohli vybrat z těžší a lehčí úrovně. "Obsah testu se bude teprve koncipovat a to tak, aby v něm studenti mohli ukázat své znalosti a zároveň, aby tam byl prostor i pro ty, kteří nejsou tak dobří. Bylo by velmi špatné, kdyby to nějakým způsobem sklouzlo k přílišnému zjednodušení. To by potom postrádala zkouška smysl," dodává.

Nová pravidla vítá i ředitel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov Zdeněk Mendl. "Určitě změnu vítám, jsou tam pouze dva povinné předměty a myslím si, že je to pro naše studenty mnohem přijatelnější varianta," neskrývá radost z rozhodnutí poslanců. "Záleží ovšem na tom, jak ta maturita nakonec bude probíhat," dodává.

Úpravu školského zákona, kterou navrhl ministr školství Petr Fiala, musí potvrdit Senát. Ten by měl rozhodnout tak, aby zákon začal platit ještě před 15. listopadem. To je totiž poslední možný termín, kdy studenti podávají přihlášku k maturitě.(bat)

Poslat nový komentář