Přispějte k otevření Klokánčí kapsy dětem, které ji potřebují

Přispějte k otevření Klokánčí kapsy dětem, které ji potřebují
ilustrační foto
Další fotky: 
Přispějte k otevření Klokánčí kapsy dětem, které ji potřebují

Dar města v podobě domu se zahradou v Západní ulici č. 72 (na obrázku ve fotogalerii) umožní Fondu ohrožených dětí otevřít v Prostějově Klokánek - zařízení rodinného typu pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Fond se obrací na občany s prosbou o pomoc při vybudování Klokánku.

Péče rodinného typu, jak ji nabízí Klokánek, má podle zákona přednost před ústavní výchovou. Je totiž pro děti přirozenější než velké ústavy. Dvě "tety" se vždy po týdnu starají v samostatných bytech o dvě až čtyři děti. "V jednom bytě tak existuje celá náhradní rodina fungující běžným způsobem, se společnou péčí o domácnost, nakupováním, vařením, učením, ale samozřejmě i hraním," uvedla Ivana Hemerková, která se za Klokánka v Prostějově velmi zasazuje.

A důvod je jasný. Děti od nás se musí vozit do jiných center, kvůli nedostatku volných míst mnohdy velmi vzdálených, například až do Jindřichova Hradce. V roce 2011 bylo v péči Klokánků 474, pro nedostatečnou kapacitu muselo být 1.181 dětí odmítnuto. „Nabídka nemovitosti pro Klokánek přišla z naší strany. Jako volení zástupci občanů si uvědomujeme, že dnes přibývá rodin v obtížné životní situaci, na kterou by určitě neměly doplácet děti,“ vysvětlil po rozhodnutí Rady města v srpnu minulého roku primátor Miroslav Pišťák.

Do Klokánku se dostanou děti, o které se rodiče nemohou, nechtějí nebo nejsou schopni postarat. Z praxe jsou známy případy, kdy například rodič musí do nemocnice nebo se rodina dostane do složité sociální situace. Než se potíže vyřeší, mohou své děti po nezbytně nutnou dobu svěřit do náruče Klokánku. V prostějovském Klokánku se plánuje vytvoření alespoň čtyř bytů. "V této souvislosti je nutno připomenout, že zaměstnání v Klokáncích najdou hlavně ženy ve věku nad čtyřicet, padesát let, které mají zkušenosti v péči o dítě i zkušenosti životní," dodala náměstkyně primátora Ivana Hemerková.

Dobré věci může pomoci každý. Všechny finanční prostředky, které budou věnovány na účet 3055103/0300 s variabilním symbolem 214, půjdou na vybudování Klokánku v Prostějově. Pomozte i Vy, vítána je jakákoliv částka, která přispěje k otevření Klokánčí kapsy dětem, které ji potřebují.

(zkl)

Komentáře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde se můžu uchát o práci v PV Klokánku, děkuji Hvižďová Romana, email.-Romca29.Hv@seznam.cz

Poslat nový komentář