Jasná pravidla při prodeji nemovitostí zajistí kauce

Jasná pravidla při prodeji nemovitostí zajistí kauce
ilustrační foto

 

Radní Prostějova schválili vydání směrnice o stanovení kaucí při prodeji majetku statutárního města. Záloha ve výši deseti procent z kupní ceny bude vyžadována v jasně stanovených případech. Směrnice nabyla platnost již od 1. července letočního roku.

 

„K tomuto kroku nás vedou zkušenosti z posledních měsíců. Ačkoliv se město ke všem staví velmi vstřícně, je potřeba stanovit pravidla, která od svých partnerů bude striktně vyžadovat. Tyto podmínky jsou ve směrnici jasně definovány," předeslal Jiří Pospíšil, první náměstek primátora, který má na starosti majetek města.

Systém kaucí bude aplikován z důvodu zamezení byť i jen hypotetických spekulací, a ze tří stanovených podmínek nebude úniku. Desetiprocentní kauci z požadované kupní ceny bude povinen zaplatit uchazeč u předpokládaného většího počtu uchazečů o nabízenou nemovitost (tzv. obálková metoda), v případě vyhlášení záměru prodeje pozemků v průmyslové zóně či vyhlášení záměru prodeje nemovitého majetku nad tři miliony korun. „Kaucí chceme získat jistotu deklarace vážného zájmu a zajištění nabídky uchazeče o nabízený prodej," uvedl Jiří Pospíšil.

Složená kauce na depozitní účet města se použije jako záloha na kupní cenu. „V případě, že vybraný uchazeč nezaplatí zbylou část kupní ceny za prodávanou nemovitost a neuzavře kupní smlouvu v termínu do 30 dnů, zaplacená kauce se nevrací a připadne statutárnímu městu Prostějovu," doplnil náměstek Pospíšil. Uchazeči, jehož nabídka nebyla vybrána, vrátí město kauci nejpozději do 15 dnů.

„Pokládám to za naprosto normální, město se tak kryje a snaží se eliminovat případné spekulanty. Složením kauce kupec jasně deklaruje vážnost svých záměrů, na druhé straně je město důvěryhodným partnerem v případech, kdy by kauci vracelo,“ sdělil Pvnovinkám realitní agent z Olomouce.

(ok)

 

Poslat nový komentář