Máme mistra světa, ježka z klece dostal za necelé tři vteřiny

Máme mistra světa, ježka z klece dostal za necelé tři vteřiny
ilustrační foto

Třináctý ročník Memoriálu Jana Tleskače, který je mistrovstvím světa ve vyjímání ježka z klece, vyhrál Prostějovan. Osmadvacetiletý Aleš Deutsch porazil pětasedmdesát soupeřů a zvítězil. Pichlavou kuličku se mu z vězení podařilo vysvobodit za neuvěřitelné 2,68 vteřiny.

„Je to soutěž, která vznikla jako recese nebo nadsázka, ale v každém případě rozvíjí dílo Jaroslava Foglara,“ uvádí Slavomil Janov. Podle něj se dvanácti ročníků memoriálu zúčastnilo více než 3 000 soutěžících z 15 zemí. Soutěž probíhá ve třech věkových kategoriích, do šesti, do patnácti a nad patnáct let. Vítězem se stává ten, kdo vyjme ježka z klece v nejkratším čase. Vyndávat ovšem nemůže soutěžící do nekonečna, každý má limit tři minuty. Všichni soutěží se stejným typem slavného hlavolamu. Nejmladší účastnicí dosavadních ročníků soutěže byla čtyřletá holčička, věk nejstarších soutěžících je přes 75 let.

K ježku v kleci se Aleš Deutsch dostal v dětství právě díky knihám Jaroslava Foglara, kde hlavolam patří tajemnému Janu Tleskačovi. Nikdy dřív se podobné soutěže neúčastnil. „Hlavolam jsem s sebou začal všude nosit až v poslední době a když byla chvilka, zkoušel jsem ježka vyndávat z klece," vysvětlil šampion, který si z Prahy dovezl medaili a putovní pohár. (ber)

 

Poslat nový komentář