Město ročně zlikviduje přes čtyři stovky holubů. A je to málo!?

Město ročně zlikviduje přes čtyři stovky holubů. A je to málo!?
ilustrační foto
Další fotky: 
Město ročně zlikviduje přes čtyři stovky holubů. A je to málo!?
Město ročně zlikviduje přes čtyři stovky holubů. A je to málo!?
Město ročně zlikviduje přes čtyři stovky holubů. A je to málo!?

Zdivočelí a přemnožení holubi trápí Prostějov stejně, jako řadu jiných českých měst. I u nás se provádí pravidelně jejich odchyt. Slouží k tomu odchytové zařízení na půdě jednoho z bytových domů v Kravařově ulici. Spolu s dospělými jedinci jsou likvidována i vejce.

„Ve vikýři byl instalován holubník z lehké konstrukce s odchytovým zařízením, které funguje na principu běhaček (holub vnikne do holubníku, nemůže uniknout ven). Holubi jsou pravidelně odebíráni oprávněnou osobou,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí prostějovského magistrátu Martina Cetkovská s tím, že odchytu předchází vnadění holubů, při kterém je do odchytových zařízení předkládán hrách, kukuřice a voda, přičemž odchytový mechanizmus není spuštěn. Vnadění holubů je zahájeno během měsíce září.

Samotný odchyt probíhá od října do konce dubna, kdy se holubi stahují do města se snahou zajištění dostatku potravy. Na úspěšnost odchytu má samozřejmě vliv počasí. „Loňská zima s trvalou sněhovou pokrývkou byla pro odchyt příznivá na rozdíl od letošního roku, kdy jsou holubi schopni si najít dostatek potravy ve volnosti. Samotný odchyt ztěžují i obyvatelé Prostějova, kteří holuby přikrmují,“ podotkla Cetkovská. V jarních a letních měsících není odchyt účinný, neboť holubi mají dostatek potravy ve volnosti. V tomto období je holubník otevřený a jsou v něm umístěny napáječky a krabice s výstelkou.

„Vím, že město s tímto problémem bojuje dlouho, ale zatím celkem bez výrazného úspěchu. Osobně mi stačí jít Palackého ulicí kolem pošty a chce se mi zvracet. A to technické služby takřka denně chodník uklízí. Ale nános trusu na parapetech je úděsný,“ řekla nám obyvatelka Poděbradova náměstí.

Po zahnízdění holubů dochází k opakované snůšce vajec, která jsou průběžně sbírána. „V roce 2013 bylo odchyceno 324 holubů a sebráno 95 kusů vajec,“ dodala Cetkovská.

Holubí problém se netýká jen Prostějova. Ptáci nejen obtěžují, ale jejich trus ničí stavby v centrech. Navíc jsou poměrně vynalézaví – jak svědčí jedna z našich fotografií, dokáží ke stavbě hnízda využít i hřeby, které mají znemožnit jejich pohyb po římsách domů. (ber)

 

Komentáře

Zacnete i s kacenama u mistniho rybnika tolik hoven za den nevyprodukuji ani pejskari, kdyby nezbyrali exkrementy po svych psich mazliccich... Dekuji

 

Poslat nový komentář