Pouze dvanáctka vojáků z šedesáti přežila Komando!

Pouze dvanáctka vojáků z šedesáti přežila Komando!
Foto Vojenská akademie Vyškov

 

Dlouhé bojové přesuny, nedostatek spánku i jídla, psychický tlak či fyzické vyčerpání. To všechno museli zvládnout vojáci, kteří chtěli dokončit nejtvrdší armádní kurz Komando. Z 62 přihlášených to zvládlo dvanáct, z toho jedenáct slouží u prostějovského průzkumného praporu či mechanizované brigády Hranice.

Během kurzu vojáci procvičují plánování boje a operací, ale i samotné plnění úkolů - od přesunů, boje s nepřítelem, průzkumu objektů, přes vytváření léček, navádění dělostřelecké a minometné palby až po přivolání letecké podpory. Účastníci trpí nedostatkem spánku, jsou neustále vystavování stresovým situacím a psychickému tlaku a během plnění úkolů se dostanou až na samotnou hranu svých schopností. Experti tak účastníky testují, zda jsou dostatečně odolní, aby mohli velet. Zda snášejí enormní únavu, fyzické vypětí a zda se navíc dokáží při tom všem správně  rozhodovat.

„Těžko v této chvíli hledám slova, je to všechno ještě čerstvé. Tomu, kdo to sám nezažil, se to dá jen stěží vysvětlit. Na začátku nás bylo 62 a na konci nás zbylo 12 unavených, zablácených, ale hrdých vojáků,“ popsal vůbec nejlepší z účastníků Petr Homola. Je jediným z dvanáctky vojáků, který nepatří k jednotkám z Prostějova a Hranic, neboť je příslušníkem 43. výsadkového praporu Chrudim. Dvanáct vojáků, kteří kurz úspěšně dokončili, si nášivku, odznak a pamětní medaili převzalo před několika dny v symbolickém prostředí - kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici, kde zahynuli parašutisté, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha.

Kurz KOMANDO – kurz velitelů malých jednotek

  • Kurz velitelů malých jednotek Komando organizuje Velitelství výcviku Vojenské akademie Vyškov. Koná se dvakrát ročně, na jaře a na podzim a vždy mu předchází 12 denní výběrové řízení. Kurz trvá 26 dní a patří mezi nejnáročnější v AČR. Do podzimního běhu kurzu, který začal v pondělí 6. října prošlo výběrovým řízení a nastoupilo 30 příslušníků AČR z 62.  Zúčastnilo se ho 6 příslušníků 102. průzkumného praporu Prostějov, 7 příslušníků 4. brigády rychlého nasazení Žatec a 17 příslušníků 7. mechanizované brigády Hranice. (ber)

 

Komentáře

Hluboce smekám a jsem moc ráda,že máme takové profesionální vojáky v naší armádě.

Poslat nový komentář