Věděli jste to?

Věděli jste to?
ilustrační foto

Dnes je 21. března. V tento den v roce 1857 zabilo katastrofální zemětřesení v Tokiu přes 100 tisíc lidí. V roce 1897 byla otevřena Strakova akademie – novobarokní budova na levém břehu Vltavy pod Letenskou plání. V roce 1953 byl zvolen prezidentem republiky Antonín Zápotocký a v roce 1963 byla kvůli nedostatku peněz zavřena federální káznice Alcatraz v USA.

V kalendáriu osobností mě zaujalo datum 21. března 1685, kdy se narodil německý hudební skladatel Johann Sebastian Bach. V roce 1862 zemřel rakouský polní maršál a český šlechtic Alfréd Windischgrätz a v roce 1887 spatřil světlo světa architekt německého původu Erich Mendelsohn.

Svátek má dnes Radek a kromě toho je spousta mezinárodních dnů, například Mezinárodní den zdravého spánku, Světový den poezie či Mezinárodní den loutkového divadla.

Pranostika pro dnešní den vzpomíná na svatého Benedikta. „Na svatého Benedikta se má ječmen a cibule síti“. Ale pozor! Také – „Byť byl jarní den jak na zakázku, nechoď ještě na procházku, ať tvé zdraví neztratí svou sázku!“

Hezkou sobotu. (ok)

Poslat nový komentář