Městu se podařilo odvrátit hrozbu vrácení patnáctimilionové dotace

Městu se podařilo odvrátit hrozbu vrácení patnáctimilionové dotace
ilustrační foto

Jak PvNovinky informovaly, městu Prostějov hrozila ztráta patnáctimilionové dotace a obvinění z podvodu kvůli využíváni budovy školy na Husově náměstí. Ministerstvo vydalo konečné stanovisko. Zákon porušen nebyl. Do objektu se nastěhují noví uživatelé.

„Pověřil jsem náměstkyni Hemerkovou, aby zahájila nová jednání s ministerstvem financí. Účastnila se jednání v Praze a město podalo žádost o rozšíření uživatelů budovy o základní školu Kollárova a prostějovskou knihovnu,“ konstatoval už před časem primátor Miroslav Pišťák. Jeho náměstkyně Ivana Hemerková pak na otázku, zda v objektu musí být kvůli dotaci střední škola, odpověděla jednoznačně: “Takto striktně to nemusí být vysvětleno.“

V současné době už magistrát stanovisko ministerstva zná. “V pondělí jsme dostali svolení, že pravé křídlo objektu může využívat ZŠ a MŠ Kollárova a městská knihovna. Škola zde bude mimo jiné provozovat doplňkové programy, knihovna objekt využije pro konání besed a podobně,“ nastínila Hemerková. Využití budovy již v únoru schválilo zastupitelstvo.

Dotace v řádu 15 miliónů byla podmíněna desetiletou udržitelností. Ministerstvo financí, po ukončení akreditace výukového programu zlínské univerzity, povolilo výjimku v podobě částečného pronájmu jinému subjektu, a to nejprve střední škole Art Econ, nyní Reálnému gymnáziu. Samotná Univerzita měla smlouvu do konce roku 2014, učebny však fakticky dva roky nevyužívala. (ber)

Poslat nový komentář