Podnikatelé, pozor!

Podnikatelé, pozor!
ilustrační foto

Pozor, ať se nestanete obětí aktivit některých soukromých firem, které profitují na veřejné části živnostenského rejstříku. 

Živnostenský úřad už před časem informoval o aktivitách některých soukromých firem, které se snaží profitovat na veřejné části živnostenského rejstříku a zasílají novým podnikatelům zcela bezprostředně poté, co si vyřídí živnostenské oprávnění, návrh na zápis např. do Rejstříku obchodu a živností. Součástí nabídky, která je doručována podnikateli poštou, je složenka k úhradě částky zhruba 1 700 Kč. Tento rejstřík může svým názvem vzbudit dojem, že se jedná o jakousi oficiální databázi všech podnikatelů, ve které je zápis pro další podnikání nezbytný. Není tomu tak.

Magistrát města Prostějova, odbor obecní živnostenský úřad, v této souvislosti upozorňuje, že se jedná o soukromou aktivitu, od které se magistrát zcela distancuje. Je pouze na dobrovolném rozhodnutí každého podnikatele, zda přiloženou složenku uhradí či nikoli.

Živnostenský úřad k tomu dodává, že zápis do oficiálního živnostenského rejstříku nepodléhá žádnému správnímu poplatku. Zápis do živnostenského rejstříku probíhá automaticky poté, co živnostenský úřad zpracuje podnikatelovo podání a potvrdí správnost a úplnost všech náležitostí. Jediným oficiálním živnostenským rejstříkem je živnostenský rejstřík vedený Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, jehož veřejná část je volně dostupná na webových stránkách www.rzp.cz.

Doporučujeme v podobných případech před úhradou vždy ověřit všechny okolnosti nabídky z dostupných zdrojů.

(Zdroj: Magistrát města Prostějova)

Poslat nový komentář