Potravinářská inspekce varuje před další šarží čaje z Polska

Potravinářská inspekce varuje před další šarží čaje z Polska
ilustrační foto

Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňuje spotřebitele na výskyt potraviny nevhodné k lidské spotřebě v tržní síti: sáčkový čaj Babička Růženka Sedmero bylin s echinaceou, označení šarže: L 09111630 C, datum minimální trvanlivosti: 09 11 18, výrobce: MOKATE S.A., ul. Katowicka 265a, 43-450 Ustroň, Polsko.

Laboratorní analýza SZPI u předmětné šarže prokázala přítomnost tzv. tropanových alkaloidů – atropinu v množství 72 mikrogramů na kilogram (μg/kg) a skopolaminu v množství 23 μg/kg. Provedené zhodnocení zdravotních rizik Státním zdravotním ústavem označilo na základě zjištěného množství daných látek tento čaj jako nevhodný k lidské spotřebě.

Inspektoři SZPI odebrali vzorek závadné šarže ve velkoobchodním skladu společnosti MOKATE Czech s.r.o. na Počernické ul. č. 96/272 v Praze. "Dle předběžné informace se v tržní síti mohly nacházet řádově tisíce kusů závadné šarže. SZPI uložila kontrolované společnosti opatření ke stažení daných výrobků z tržní sítě. Následně bude ze strany SZPI zahájeno správní řízení o uložení pokuty," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Informaci SZPI vložila do evropského systému rychlého varování RASFF.

"Inspekce doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají jmenovanou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali," dodal mluvčí. (red)

Poslat nový komentář