Dnes je mezinárodní den lízátek! Lízejte a zdravte se!

Dnes je mezinárodní den lízátek! Lízejte a zdravte se!
ilustrační foto

Mezinárodní den lízátek každoročně připadá na 20. červenec. Lízátko vám  nepřipomene jen vaše dětství, ale pomůže vám také koncentrovat mysl na obtížnější úkoly.

Základem lízátek je sice cukr, ale přidává se do nich také spousta ovocných šťáv obsahujících i některé vitamíny (například C, E, B12, nebo B6). Skutečný pozitivní přínos lízátek však spočívá v jejich konzumaci, kdy se aktivuje základní reflex - sání, čímž se uvolňuje napětí a stres. Sání lízátka, nebo čehokoliv jiného, také podporuje soustředěnost; lízátko je však mnohem chutnější variantou než třeba tužka, nebo pero.

Ovšem, tak jako se vším, tak ani s lízátky se to nemá příliš přehánět (přece jen obsahují velké množství cukru a dalších ne příliš zdravých látek), ale na druhou stranu neexistuje důvod, proč si je čas od času nedopřát, i když už je člověk dospělý.

Za objevitele lízátka v klasickém slova smyslu je považován americký výrobce cukrovinek George Smith, který v roce 1908 přidal k bonbonům dřevěnou tyčku tak, aby se lépe jedly. Tento svůj vynález pak prý pojmenoval po svém oblíbeném závodním koni Lolly Pop. Celosvětová obliba lízátek pak začala s jejich strojovou výrobou ve dvacátých letech a od té doby lízátko patří k nejoblíbenějším sladkostem nejen dětí.

Největší lízátko na světě bylo velké jako žirafa, vážilo dvě tuny a zasloužilo si v roce 2002 zápis do Guinessovy knihy rekordů. (red)

Foto: Wikipedie

Poslat nový komentář