Mor prasat do republiky přinesli lidé, soudí myslivci

Mor prasat do republiky přinesli lidé, soudí myslivci
ilustrační foto

Africký mor prasat se v České republice objevil 21. června. Veterináři ho uhynulým kusům černé zvěře diagnostikovali ve Zlínském okrese, kde dosud bylo pozitivně testováno 51 zvířat. Myslivci nyní mohou černou zvěř lovit i dříve zakázanými metodami. Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný.

Od pátku platí mimořádná veterinární opatření. Myslivci mohou v celé republice používat dříve zakázané metody lovu, například na místech, kde se sklízí zemědělské plodiny. Mohou také používat při lovu zařízení pro noční vidění nebo umělé zdroje osvětlení.

„Je pravda, že černé zvěře je stále víc, je vitální a snadno odchovává mladé. Stavy tedy samozřejmě narůstají, ale my je regulujeme odlovem. Pro příklad, v roce 2007 jsme odlovili v našem okrese 796 divokých prasat, v loňském roce to bylo 1 279 kusů,“ vysvětlil Jan Toman, předseda OMS Prostějov. To, že je povolen ve velkém i odlov bachyní, se mu ale nelíbí. „Střílet bachyně od selat nepokládám za šťastné. Bacha selata vodí po rozsáhlém území, pokud zůstanou sama bez matky, usadí se na jednom místě, kde mohou páchat opravdu velké škody,“ uvedl.

I podle něj africký mor do České republiky přinesli lidé. „Nemohlo to být přirozenou cestou volně žijícími prasaty, pravděpodobně zasáhl lidský faktor,“ dodal Toman.

Za pravdu mu dávají i myslivci ze Zlínského kraje. Jejich podnět na neznámého pachatele šetří policie. (ber)

Ilustrační foto: Wikipedie

Poslat nový komentář