Už jste koštovali černou s černým?

Už jste koštovali černou s černým?
Foto kozifarmavizovice.cz
Další fotky: 
Už jste koštovali černou s černým?

Už jste to slyšeli? Už jste to viděli? Ale hlavně, už jste ji ochutnali? Že ne? Tak na co čekáte? Je tady černá kozí s černým dlouhým, samozřejmě kornoutkem. Koupit a slízat ji můžete na kozí farmě Martina Vlčka ve Vizovicích. Zmrzlinu pojmenoval Fénix.

V létě 2016 Martin přemýšlel, co udělat s přebytečným kozím mlékem. A napadlo jej, proč nezkusit zmrzlinu neobvykle obarvenou na černo. Byla by totiž jak stvořená pro fanoušky metalu, kteří se každý rok sjíždějí do Vizovic na populární metalový festival Masters of Rock. Nejdřív ji chtěl obarvit sépiovým inkoustem. Ten je ale surovinou nedostupnou a navíc neznal její chuť. Takže použil takzvané aktivní uhlí. „Dřív se dělalo ze zvířat, dnes se vyrábí spalováním rostlin, třeba cedru nebo kokosových skořápek. My ho přimíchali do vanilkové kozí a bylo hotovo. Ovšem chuť se tím velmi změnila, vanilková rozhodně není,“ popisuje Martin.

Oficiálně se zmrzlina jmenuje Fénix, podle bájného ptáka, který povstal z popela, ale zákazníci si prý běžně říkají o „jednu černou“. Zmrzlina barví jazyk – a v případě „nehody“ i oblečení – do černa. „Dal si ji tu jeden pán z Ostravy, který říkal, že celý život fáral do dolů. Pochvaloval si, že se mu konečně vrátil ten pocit, jako když má uhlí v hubě,“ přidal historku Martin.

„Zatímco po klasické zmrzlině může někdo mít i problémy v podobně průjmu, černá zmrzlina působí na zažívací trakt opačně. Dva kopečky by měly člověka těchto potíží zbavit. Fénix je vhodný i pro lidi, kteří špatně snášejí mléko kravské.

Vizovická černá byla v České republice vůbec první. 

Více zde: http://www.kozifarmavizovice.cz/news/cerna-s-cernym/ . (ber)

 

Poslat nový komentář