Naganský expres bude k vidění v Kunovicích. Už letos!

Naganský expres bude k vidění v Kunovicích. Už letos!
ilustrační foto

V září 2016 PvNovinky informovaly o velkém přesunu letounu Tupolev TU-154M (OK-BYZ) "Naganský expres" z letiště Kbely v Praze do Muzea letectví v Kunovicích. Nadměrný náklad tehdy projížděl kolem Olomouce.

Bývalý letoun vládní letky, na jehož palubě se z olympijského Nagana v roce 1998 vrátili naši vítězní hokejisté, měl původně skončit ve šrotu. Slováckému aeroklubu Kunovice, Leteckému muzeu Kunovice a dobrovolníkům se stroj podařilo odkoupit a od roku 2014 ho připravovali k přesunu. Pětačtyřicet metrů dlouhý trup pak převezli do 365 kilometrů vzdálených Kunovic.

Letoun prošel rekonstrukcí, byl pro něj vybudován podstavec a 3. března na něj bude umístěn. Ani to nebude zrovna jednoduché, půl kilometru dlouhá trasa je rozvržena na tři etapy.

Po umístění letounu na zpevněné stání budou v muzeu probíhat zemní práce (úprava terénu), uzavření areálu novým oplocením a činnost spojená s novým rozmístěním exponátů v rozšířeném areálu muzea tak, aby mohlo být muzeum otevřeno v každoročním termínu 1. dubna.

„Na samotném tupolevu budou i nadále probíhat dokončovací práce spočívající v připojení vnějších částí křídel, nýtování přechodových krytů a dodělávky exteriéru i interiéru.

Další práce nás čeká s umístěním vstupních a výstupních schodů a vytvoření zázemí u tohoto letadla. Po otevření muzea si návštěvníci budou moci letoun prohlédnout a "ošahat", ale zatím jen zvenčí. Naše parta bude stále usilovně pracovat na dokončení montáže letounu, tak aby byl zpřístupněn i jeho interiér pro veřejnost co nejdříve, a to už během letošní muzejní sezony 2018," vzkazuje za posádku Velkého přeletu Martin Hrabec. (ber)

Foto: museum-kunovice.cz

Komentáře

Dobrý den, máte chybu v letopočtu, myslím že Nagano bylo v roce 1998.

Poslat nový komentář