Německá skupina zahraje v Určicích pro popálené děti

Německá skupina zahraje v Určicích pro popálené děti
ilustrační foto

Když jsem na sociální síti našla stránku o benefičním koncertu německé kapely v Parku v Určicích, jehož výtěžek je určen pro brněnské dětské popáleninové centrum, zaujaly mě dvě věci. Že akci pořádá soukromá osoba a hlavním aktérem koncertu je německá skupina Gottfried. Zmíněným pořadatelem je Lukáš Trávníček, který má sice kořeny tady u nás, ale žije s rodinou v Německu a mimo jiné je výraznou osobností facebookové skupiny Prostějov bez cenzury. A protože sociální síť je mocná, stali se z nás přátelé a mohla jsem se zeptat, jak to vlastně s benefičními koncerty začalo.

„Není to nic nového, už v roce 2010 dostal můj otec, známý pod přezdívkou „Indián“, nápad, že se s touto kapelou vydáme do Česka. Kluci souhlasili, slovo dalo slovo, a v červnu 2011 jsme se vydali do Holubic na motorkářský sraz „Kanálová stoka“, kde poprvé kapela Gottfried zahrála. V tu dobu nás jelo jen pár osobních aut. A protože se všem trip do Česka zalíbil, tak se rok na to výlet opakoval,“ začal vyprávět Lukáš Trávníček. Podle jeho slov se už v roce 2013 jelo z Německa do Česka velkým autobusem, hrálo se v Praze, v Ostravě na Stodolní, také na přehradě u Valáška či U Posledního Mohykána ve Vojtěchově... A nyní, po čtyřleté pauze, kdy kapela Gottfried objela Mnichov, Bremen, Hafen, a poslední rok byla ve švýcarském městě Lörrach, si tato parta lidí řekla, že by mohli udělat opět Czech tour.

 

A proč benefiční koncert? Dozvěděla jsem se, že tato parta už devět let pořádá jednou za rok akci, která trvá celý víkend a výtěžek jde dětem nemocným rakovinou, částka se vždy rozdělí mezi dvě nemocnice. „Za těch devět let jsme vybrali přes 100 000 €,“ vyrazil mi dech Lukáš. Když se ho prý provozovatel Parku Určice pan Nadymáček zeptal, jestli by kluci z Německa nemohli zahrát právě v Určicích, řekl – proč ne? A právě v Parku vznikl nápad na Benefiční koncert a opět to byl Lukášův táta „Indián“, kterého napadlo věnovat sbírku na dětské popáleninové centrum v Brně. „Zajel jsem do Brna osobně a bylo jasné, že všechno nabírá ten správný směr,“ říká Lukáš. „Kluci z kapely pak projevili zájem, že by s nimi mohla hrát nějaká místní skupina. Nenapadl mě nikdo jiný, než v Prostějově už hodně let známá kapela „Klementův lazaret“. Požádal jsem tedy kluky z této kapely, zda by se chtěli na téhle dobročinné sbírce také podílet. Souhlasili a mohlo se začít s přípravou, což znamenalo hlavně hodně času – psaní e-mailů, telefonické hovory, osobní jednání atd., pokračoval Lukáš. Slova uznání však odmítá. „I když většinu věcí zařizuji, nejsem organizátorem této akce. Tím je celý tým lidí kolem, přátelé a spousta dalších, bez jejichž podpory by žádná akce nebyla. Když se vše povede a podaří se nám vybrat nějaké peníze, které udělají radost nebo zpříjemní pobyt dětem právě na tomhle oddělení, pak budeme moc rádi. Protože jakákoli akce na pomoc dětem, i kdyby to mělo být jen na jednu hračku, má prostě smysl,“ říká Lukáš Trávníček.

Tak si pátek 8. června 2018 poznačte v kalendáři a setkáme se v Určicích. I s Lukášem Trávníčkem a všemi, kdo chtějí pomáhat dětem.

(ok)

Poslat nový komentář