Tip na výlet: Plavba po Baťově kanálu

Tip na výlet: Plavba po Baťově kanálu
ilustrační foto
Další fotky: 
Tip na výlet: Plavba po Baťově kanálu
Tip na výlet: Plavba po Baťově kanálu
Tip na výlet: Plavba po Baťově kanálu
Tip na výlet: Plavba po Baťově kanálu
Tip na výlet: Plavba po Baťově kanálu
Tip na výlet: Plavba po Baťově kanálu
Tip na výlet: Plavba po Baťově kanálu

Pokud se vám už omrzela koupaliště, co si takhle udělat výlet na lodi? Do Spytihněvi, která leží kousek od Otrokovic, je to něco přes padesát kilometrů. A lidně si sebou můžete vzít jízdní kolo. Zdejší krajina je totiž pro cykloturistiku jako stvořená a kolo lze přepravit i na lodi.

Výletní loď Morava

Zdejší přístaviště nabízí hned několik možností plaveb. Můžete se svézt na výletní lodi Morava buď na vyhlídkové, nebo kryté palubě. Je zde bar, WC a můžete si sebou vzít i jízdní kolo. Během sezony pluje loď Morava několikrát týdně ze Spytihněvi do Napajedel, Otrokovic či Uherského Hradiště a zpět.

Hausbóty

Dovolená na lodi se v dnešní době řadí mezi velmi oblíbené typy aktivního trávení volného času. Baťův kanál je v České republice naprosto ojedinělou vodní cestou, na níž lze strávit pohodovou dovolenou. Ti, kdo touží prožít na vodě delší čas a poznat Baťův kanál v celé jeho kráse, si mohou najmout obytné lodě – hausbóty. Jsou konstruovány pro dvou až šestičlenné posádky a jejich vybavení je předurčuje k pohodlnému kempování na vodě. V kuchyňce je k dispozici plynový vařič vhodný pro ohřátí hotových jídel a základní nádobí včetně příborů. Každý hausbót je vybaven chemickým WC. Pokud máte zájem plavbu na hausbótu zkombinovat s cykloturistikou, máte možnost vzít si na loď vlastní kola.

Řízení hausbótu probíhá jednoduchým způsobem pomocí kormidelního kola z kormidelního stanoviště. K vedení lodě nepotřebujete průkaz.

Půjčovna lodí

Kromě hausbótů si můžete půjčit laminátové lodě Carollina s přívěsným motorem a kapacitou max. 5 dospělých osob. Lodě po Baťově kanále nebo řece Moravě můžete řídit po krátkém zaškolení, pokud je vám nad 15 let. Žádný průkaz k vedení těchto lodí tedy nepotřebujete. K dispozici jsou také kánoe až pro 3 osoby.

Cyklistika

Baťův kanál je lemován páteřní cyklostezkou dlouhou více jak 80 km, na kterou dále navazují stezky a trasy v okolí, včetně Moravských vinařských stezek. Cyklostezku si jistě oblíbí jak dálkoví cyklisté, tak i in-line bruslaři, protože povrch cyklostezky je převážně asfaltový. Na své si tady přijdou určitě i rodiny s dětmi, senioři i tělesně postižení, kteří ocení takřka absolutní rovinu a přehledný terén. Bezpečnost cyklostezky výrazně zvyšuje skutečnost, že křížení všech silnic a železničních tratí je řešeno mimoúrovňově. Maximální bezpečí zaručí také fakt, že cyklostezka je položená zcela mimo motorovou dopravu.

Trasa nabízí ideální spojení plavby s cykloturistikou. Návštěvníci tak mohou např. na kole vyjet na delší výlet jedním směrem a zpět se svézt výletní lodí, která je přizpůsobena pro přepravu kol. Nabízí se také možnost nalodit se i s kolem na hausbót a kombinovat plavbu s vyjížďkami.

Bližší informace najdete na https://www.batacanal.cz.

No, a pokud se přece jen budete chtít smočit, není problém. Ve Spytihněvi jsou totiž nádherná přírodní štěrkopísková jezera. (ber)

Foto: ber

Poslat nový komentář