Pomozte chránit ptáky a zapojte se do Týdne Skleněného zabijáka

Pomozte chránit ptáky a zapojte se do Týdne Skleněného zabijáka
ilustrační foto

Prosklené plochy v oknech nebo opláštěních celých budov, ale třeba i na zastávkách hromadné dopravy nebo v protihlukových stěnách představují pro ptáky neviditelného zabijáka, který má ročně na svědomí jen v Česku odhadem mnoho set tisíc ptačích životů. A ve světovém měřítku jdou odhady do miliard.

V týdnu od 24. do 30. září se proto lidé po celém světě vydají ke skleněným plochám ve svém okolí a při akci Collision Count Week pořádané organizací FLAP Canada budou pátrat po ptácích, kteří se nárazem do zrcadlící nebo průhledné plochy zabili nebo poranili.

Přidejte se i vy – má to smysl. „Údaje získané při hromadném mapování ptáků zabitých o skleněné plochy nám totiž poskytnou přesnější čísla a jasné argumenty pro následná jednání s majiteli nebezpečných objektů," vzkazuje Česká společnost ornitologická.

Vydejte se od 24. do 30. září 2018 ke skleněným plochám ve vašem okolí a pátrejte po mrtvých a zraněných ptácích v blízkosti těchto míst. Ideální je vypravit se na mapování brzy ráno, kdy ještě mrtvolky nejsou odklizené úklidovými četami.

Vhodné je se zaměřit hlavně na prosklené budovy (obytné, kancelářské, obchodní, průmyslové). Uložte si do mobilu číslo na nejbližší záchrannou stanici pro případ nálezu zraněného ptáka. Kontakty na záchranné stanice najdete na stránkách zvirevnouzi.cz. Respektujte při mapování soukromý majetek a zákazy vstupu.

Při nálezu mrtvého nebo zraněného ptáka si zaznamenejte:

  • datum a čas nálezu

  • co nejpřesnější místo a ideálně i orientaci stěny budovy (S/J/V/Z), u které jste ptáka našli

  • nález vyfoťte se skleněnou plochou na pozadí, ne pouze detail uhynulého/poraněného ptáka

  • o jaký druh se jedná (pokud ho máte vyfocený, přesné určení zajistí ČSO)

Údaje z mapování vložte do ornitologické databáze Avif na adrese birds.cz/avif. Pokud nemůžete vložit údaje do výše uvedené databáze, můžete je poslat e-mailem na adresu viktora@birdlife.cz. Všechna získaná data pak předá ČSO pořadatelské organizaci FLAP Canada a využije pro další jednání.

Zraněným ptákům pomůžete přímo vy předáním do péče záchranné stanice a díky nasbíraným údajům získá ČSO dobrý argument, o který se bude moci opřít při jednání s majiteli a provozovateli nebezpečných staveb. (Zdroj ČSO)

Poslat nový komentář