K Zemi se blíží vánoční kometa!

K Zemi se blíží vánoční kometa!
ilustrační foto

K Zemi se blíží vánoční kometa, která už je dokonce vidět očima. Má zelenou barvu a při dobrém počasí je to skutečně podívaná. K zemi se dostane nejblíže 16. prosince a učiní 10. nejbližší dokumentovaný průlet Země v historii lidstva. Kometa patří ke klasickým atributům křesťanských Vánoc.

Jedno z nejočekávanějších kometárních divadel letošního roku je tu. Kometa 46P Wirtanen, která se dostane nejblíže Zemi 16. prosince po 14. hodině, už teď zajímá i amatérské astronomy. Pozorovat se ji totiž vyplatí už nyní, protože je vidět jen očima.

„Skutečně, vydáte-li se dostatečně daleko od přesvětlených měst a zorientujete se pomocí nějaké mapky, najdete bezbarvý mlhavý flíček viditelný zejména v první polovině noci mezi slabými hvězdami souhvězdí řeky Eridanus. Na fotografiích září nápadnou azurovo-zelenou barvou," vysvětlil Petr Horálek na portálu České astronomické společnosti.

Kometa se dostane k zemi na vzdálenost asi 11,6 milionu kilometrů, jedná se tak o 10. nejbližší dokumentovaný kometární průlet kolem Země v historii lidstva. Kometa bude jen 30krát dále než Měsíc, což je v kosmických měřítcích skutečně kousek, uvádí Horálek.

Kometa se při svém maximálním přiblížení bude pohybovat oblastí souhvězdí Býka, nedaleko hvězdokupy Plejády. Pozorovat se ji ale vyplatí už teď, člověk ale musí vycestovat mimo velká města, která jsou zahlcena světelným smogem.

Vánoční kometa je klasickým atributem křesťanských Vánoc. Když se podle Bible narodil Ježíš, zazářila na východě jeho hvězda za kterou se vydala trojice mudrců, kteří se chtěli poklonit novému židovskému králi.

O tom, zda skutečně v době narození Ježíše Krista mohla být vidět kometa, se vedou spory. Z astronomického hlediska se mohlo jednat o konjunkci planet. Jako kometu zobrazil Betlémskou hvězdu poprvé zřejmě italský malíř Giotto di Bondone. (Zdroj ČAS)

Poslat nový komentář