Ministerstvo dopravy chce změnit bodovací systém

Ministerstvo dopravy chce změnit bodovací systém
ilustrační foto

Ministerstvo dopravy předloží na začátku února do meziresortního připomínkového řízení návrh na změny v bodovém systému, který slouží k postihu řidičů za přestupky. Ze současných pěti kategorií mají zůstat dvě - čtyři a šest bodů, u některých menších prohřešků se body už ukládat nebudou. Ministra Dan Ťok to uvedl v pořadu Partie televize Prima.

„U malých přestupků jdeme na to, že se mohou vyřešit mírnou finanční pokutou nebo i domluvou, ta tam zůstává,“ uvedl Ťok. Body se podle něj nebudou přičítat například za to, pokud nebude mít řidič u sebe řidičský průkaz či další podobné věci. Systém by podle něj měl být třísazbový - nula, čtyři a šest bodů, což by přineslo zjednodušení.

„Jestliže jezdíš riskantně, chováš se jako pirát silnic, děláš to vědomě, tak bychom tě měli potrestat velmi rychle. Jestliže neuděláš nic, co je zásadního, tak bychom tě neměli trestat tím, že dostaneš body a budeme tě někde honit," podotkl. Dodal, že je důležité, aby systém podpořila policie, a to tím, že bude kontrolovat a postihovat chování řidičů v nebezpečných úsecích.

Bodový systém začal v Česku platit 1. července 2006. Maximum - 12 trestných bodů - nasbíralo za prvních deset let jeho fungování 70 tisíc řidičů, ke konci června 2018 bylo podle statistik ministerstva dopravy vybodováno 39 640 řidičů. (ber)

Ilustrační foto: PČR

Poslat nový komentář