Zeleninu plnou pesticidů odhalila SZPI

Zeleninu plnou pesticidů odhalila SZPI
ilustrační foto
Další fotky: 
Zeleninu plnou pesticidů odhalila SZPI
Zeleninu plnou pesticidů odhalila SZPI

Inspektoři během kontroly narazili na další nevyhovující potraviny. Tentokrát jde o zeleninu, která obsahuje mnohem větší množství pesticidů, než povoluje zákon. Zelenina už se dostala na pulty maloobchodů, spotřebitelé ji tak mohou mít doma.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila další šarži čerstvé zeleniny, u které rozbor potvrdil větší přítomnost pesticidů, než povoluje zákon. „Výskyt těchto závažných prohřešků kontroly zjistily v maloobchodní síti, ve velkoobchodě i u dovozců," sdělil tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Konkrétně jde o pekingské zelí, hlávkovou kapustu a fazolové lusky.

Pekingské zelí označené šarží 0901 dovezené z Polska inspektoři odebrali v Penny Marketu na adrese Dobřany, Osoblaho 1275. Laboratorní rozbor v potravině potvrdil nadlimitní přítomnost herbicidu fluazifop-P, a to v hodnotě 0,11 mg/kg (miligramů na kilogram, limit: 0,01 mg/kg).

Další nevyhovující potravinou je hlávková kapusta z Polska, označení šarže je 18.02.2019. Inspekce odebrala zeleninu v Přelouči v Hradecké ulici 324 u Miloslava Vitery. Laboratorní rozbor v potravině potvrdil nadlimitní přítomnost pesticidu chlorpyrifos, a to v hodnotě 0,048 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg). (Zdroj SZPI)

Poslat nový komentář