Pozor na hrnečky. Jsou jedovaté, varuje ministerstvo

Pozor na hrnečky. Jsou jedovaté, varuje ministerstvo
ilustrační foto

Před sadou skleněných hrnečků varuje české ministerstvo zdravotnictví. Nebezpečné hrnky značky Smart Cook jsou zdobené kvítky a prodávají se v papírovém boxu. Podle odborníků uvolňují toxické kovy, které mohou otrávit organismus včetně ledvin, jater nebo třeba i celého nervového systému.

Pozor na sadu skleněných hrnečků značky Smart Cook, která se může nacházet na českém trhu. Z okraje pro pití se uvolňuje kadmium a olovo. Na stránkách českého ministerstva zdravotnictví lze nalézt informaci o konkrétních hodnotách. Z okraje hrnečku se uvolňuje 13 miligramů kadmia a 190 miligramů olova. V prvním případě je povolený limit 0,2 miligramu, ve druhém jsou to miligramy dva. Limity jsou tedy překročené mnohonásobně.

„Výrobek pro obsah těchto prvků nesplňuje požadavky závazných předpisů. Materiály a předměty musí být vyrobeny tak, aby za obvyklých nebo předvídatelných podmínek použití neuvolňovaly své složky do potravin v množstvích, která by mohla ohrozit zdraví lidí," uvádí ministerstvo.

Pokud už nebezpečnou sadu máte doma, hoďte ji raději do koše. Při pití z hrnečků totiž mohou toxické kovy proniknout do těla a způsobit pořádné potíže. Kadmium se může hromadit v ledvinách, játrech a hrozí nebezpečí chronických otrav. Olovo je pro změnu rizikové zejména pro těhotné ženy, jelikož dokáže proniknout až k plodu. Hrozit může i poškození ledvin, jater, nervového systému, červených krvinek, cév či svalstva. Při nižších koncentracích dochází k neurologickým poruchám a poškození rozpoznávacích funkcí.

(Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR)

Poslat nový komentář