Jiřina Prekopová oslavila devadesátku! Gratulujeme!

Jiřina Prekopová oslavila devadesátku! Gratulujeme!
ilustrační foto
Další fotky: 
Jiřina Prekopová oslavila devadesátku! Gratulujeme!
Jiřina Prekopová oslavila devadesátku! Gratulujeme!

S Jiřinou Prekopovou jsem se setkala před dvěma lety při její dvoudenní návštěvě v Prostějově. S kmotrou Mateřského centra Cipísek jsem propovídala a prosmála dvě hodiny. Tehdy měla 88 let, a po prodělané mozkové mrtvici byla stále plná života, moudrosti, laskavosti a pozitivní energie. Ze setkání jsem odcházela s klidem v duši, se stopou pohlazení na tváři a s vědomím, že tohle setkání nebylo poslední. Paní Prekopová oslavila14. října devadesáté narozeniny. Gratulujeme!

Jiřina Prekopová prožila v Prostějově mládí. Psychologii vystudovala v Olomouci, ale po studiích kvůli svým protikomunistickým názorům nesměla v oboru pracovat. Proto ke konci padesátých letech odešla do Sudet, kde tři roky učila na škole a v podstatě provozovala poradenskou činnost v terénu. I přesto, že jí bylo působení ve škole zakázno, zde zůstala a živila se prací v zemědělství. Onemocněla tyfem a téměř zemřela. Vrátila se domů k rodičům a pracovala na různých místech s psychologií naprosto nesouvisejících, hodně se věnovala divadlu. V roce 1968 jako redaktorka stála za vůbec první Štafetou, která v Prostějově vyšla. Dnes žije v Praze, do Prostějova se na stálo vrátila před 20 lety, kdy ji zakladatelka MC Cipísek a Jitka Zapletalová požádala, aby se stala kmotrou Cipíska.

Při našem setkání jsem se jí mimo jiné zeptala, jak by zhodnotila současnou společnost. „Jedním slovem. Autistická. Každý sedíme v tom svém „autě“ a nic jiného nás nezajímá. Každý má svůj svět, nehodlá se o něj dělit a nechce ani vstoupit do světů těch kolem," konstatovala. Ona sama má i přes devět křížků pořád spoustu plánů. „Dokud žijeme, nedejme se. A já mám ještě moc práce, musím těšit, podporovat, léčit. Dokud žiju, myslím a cítím, budu to dělat dál. Přestanu, až ucítím, že přišel můj čas. Nebudu nikomu na obtíž, nechci, aby byl můj život uměle prodlužován. Přestanu jíst a odejdu. Tak jsem se rozhodla a takěděli to to bude. Protože kdysi jsme tak odcházeli normálně. Věděli jsme, že náš čas je vymezen a věděli to i ti kolem nás," odpověděla mi tehdy. A má pravdu. (ber)

Kdo je Jiřina Prekopová

PhDr. Jiřina Prekopová publikuje též pod jménem Jirina Prekop, je česká dětská psycholožka a autorka populárně naučné literatury z oblasti dětské psychologie a výchovy, která působí v Německu. Narodila se 14. října 1929 v Prostějově, kde prožila mládí. Neměla na růžích ustláno. Její muž Valentin byl jako politický vězeň patnáct let na uranu. Po roce 1968 měla dr. Prekopová politické problémy a protože nechtěla riskovat, že jejího muže znovu uvězní a ona sama bude bez práce, rozhodli se pro odchod do exilu. Otevřela si úspěšnou praxi v německém Stuttgartu, kde se věnovala práci s problémovými dětmi. Napsala řadu knih, kniha Malý tyran popisující až příliš liberální výchovu rodičů v západním světě, vzbudila velký zájem. Při práci s autistickými dětmi vyvinula metodu pevného objetí, která se nyní vyučuje po celém světě, mj. v Rakousku, v Rusku, v Mexiku či ve Venezuele. Protože dlouhá léta vězení nechala na Valentinu Prekopovi zdravotní následky, nemohli mít dítě.

Doktorka Prekopová tak našla smysl svého života ve své práci. Společně se zakladatelem rodinných konstelací Bertem Hellingerem vyvinula terapii, které dnes říká Škola lásky v rodinách. Jejím cílem je obnovit vztahy v rodině tak, aby láska proudila.

Foto: archiv ber

Poslat nový komentář