Pamatujete? Jiří Raška

Pamatujete? Jiří Raška
ilustrační foto

Jiří Raška (4. února 1941 Frenštát pod Radhoštěm – 20. ledna 2012 Nový Jičín) byl český skokan na lyžích, olympijský vítěz a český lyžař století.

Jiří Raška je bezesporu jednou z největších postav českého lyžování. Mezi světovou elitu pronikl dvěma čtvrtými místy na MS 1966 v Oslu.

V Grenoblu 1968 získal týden po zlatém skoku na středním můstku stříbro na velkém můstku a z Francie celkem čtyři cenné kovy, neboť Mezinárodní lyžařská federace tehdy počítala olympijské závody i za mistrovství světa.

V roce 1969 v Planici zlepšil výkonem 164 metrů světový rekord v letech a o rok později na mistrovství světa vybojoval na Štrbském Plese stříbro.

Jako první český skokan na lyžích vyhrál také slavné Turné čtyř můstků v roku 1971, ve stejném roce přivezl bronzovou medaili ze světového šampionátu.

Na zimních olympijských hrách v Sapporu 1972 obsadil páté místo na středním a desáté na velkém můstku.

Za šestnáct let ve vrcholovém sportu získal šest titulů mistra republiky, aktivní kariéru ukončil v roce 1976 a naposledy skákal o tři roky později v Harrachově na setkání veteránů.

Jiří Raška svět skoků na lyžích po skončení kariéry neopustil, jako trenér působil u národního týmu. Seniorskou reprezentaci vedl na sklonku 70. a poté v polovině 90. let, mezitím působil u juniorů a zároveň aktivně působil v českém olympijském hnutí. (ber)

Foto: olympic.cz

Poslat nový komentář