Oznámení o úklidu města řidiči často nerespektují

Olga Katolická

Narodila se 30. 9. 1951 v Prostějově, po vyučení dálkově vystudovala ekonomickou školu a nastoupila do OP Prostějov, nejprve jako sekretářka ředitele závodu 11, posléze jako pracovnice propagačního oddělení na úseku závodního rozhlasu a závodních novin. V roce 1976 přešla do Městského kulturního střediska jako redaktorka rozhlasu po drátě. Od roku 1984 pracovala v OD PRIOR, nejprve na úseku obchodní politiky, posléze jako vedoucí propagace a obchodní politiky. Od roku 1991 se vrátila k novinařině a nastoupila do redakce Prostějovského týdne. Zde na pozicích redaktor, editor a následně šéfredaktor pracovala až do konce roku 2006. V té době vážně onemocněla, po operaci zhoubného nádoru se podrobila léčbě a od počátku roku 2008 je v řádném starobním důchodu. Je vdaná a má tři dospělé syny.

Když stát zasahuje do pravomocí obcí, většinou to nepřinese mnoho dobrého. Vzpomeňme na tzv. chodníkový zákon. Povinnost sice byla na majitelích nemovitostí, ale v podstatě chodníky léta uklízeli obyvatelé přilehlých nemovitostí, a když na to náhodou zapomněli, strážníci na ně zazvonili a upozornili, že jim to před domem klouže. Přišel chodníkový zákon a dosavadní pořádek se zvrhl v anarchii. První sníh uvěznil doma důchodce, lidi na zmrzlém sněhu padali jako hrušky a všichni svorně nadávali, že to město nezvládá. Málokdo si v tom okamžiku uvědomil, že na to, aby byly ihned uklizeny všechny chodníky a silnice ve městě by bylo potřeba spíš kouzelného prstýnku princezny Arabely. Naštěstí lidi sami vzali rozum do hrsti a jak na náměstí, tak i na sídlištích si chodníky většinou uklidili.

 

V dalším případě stát či nejvyšší soud prohlásil, že pokud se při úklidu města odtáhne něčí zaparkované auto, musí se po ukončení čištění vrátit na místo. A máme zaděláno na další problém.

 

Pokud se totiž auta neukázněných řidičů, které značky oznamující čištění komunikací nepřiměly přeparkovat, ještě odtahovala, postupně se lidé naučili značení respektovat. V daný termín byly ulice povětšinou prázdné a pracovníkům technických služeb nic v práci nebránilo.

 

Od doby, co se auta neodtahují, ještě nebyla ulice a parkovací záliv před naším domem při úklidu komunikací zcela prázdné. Posledně dokonce stála dvě auta v zálivu a třetí u chodníku. Po něm to lidi z technických služeb ještě zametli ručně, v parkovacím zálivu však zůstal nepořádek, který vítr pomalu rozfoukal...

 

Nedávno naši radní rozhodli o vypsání výběrového řízení na odtahování špatně zaparkovaných aut. Jenže se to bohužel netýká špatného parkování při čištění města.  A tak zametače budou zase objíždět vozidla těch, kterým je čistota v ulicích úplně fuk. A co jste to říkali? Že Prostějov patří k nejprašnějším městům široko daleko? Není to tak trochu i naše vina?

 

Olga Katolická