Kocourkov? Kam se na nás hrabe!

Olga Katolická

Narodila se 30. 9. 1951 v Prostějově, po vyučení dálkově vystudovala ekonomickou školu a nastoupila do OP Prostějov, nejprve jako sekretářka ředitele závodu 11, posléze jako pracovnice propagačního oddělení na úseku závodního rozhlasu a závodních novin. V roce 1976 přešla do Městského kulturního střediska jako redaktorka rozhlasu po drátě. Od roku 1984 pracovala v OD PRIOR, nejprve na úseku obchodní politiky, posléze jako vedoucí propagace a obchodní politiky. Od roku 1991 se vrátila k novinařině a nastoupila do redakce Prostějovského týdne. Zde na pozicích redaktor, editor a následně šéfredaktor pracovala až do konce roku 2006. V té době vážně onemocněla, po operaci zhoubného nádoru se podrobila léčbě a od počátku roku 2008 je v řádném starobním důchodu. Je vdaná a má tři dospělé syny.

Tak jsem si myslela, že si pro vás na konec prázdnin připravím něco pozitivního. Jenže jsem koukla na internet a bylo po předsevzetí. Jako první mě nadzvedla zpráva, že NKÚ shledal na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy nesrovnalosti a nejasnosti v účetnictví za loňský rok ve výši zhruba 26 miliard korun. Zatím se neví, kdo za to může.

Docela přesně se však ví, že bývalý ministr dopravy a šéf věcí veřejných Vít Bárta našel skulinku v zákoně. Za uplácení dostal podmíněný trest a proti rozsudku nyní podal stížnost k Nejvyššímu soudu. Protože se prý nepatřičného jednání měl dopustit na půdě poslanecké sněmovny, vztahuje se na toto jednání imunita.  Jestliže se tedy panu Bártovi podaří prokázat, že předání obálek s penězi bylo pouze pokračováním nabídky, kterou svým kolegům přednesl na jednání poslaneckého klubu, může se stát, že bude zakrátko zase čistý jak čerstvě vykoupané miminko. A netřeba zmiňovat, že by to přišlo vhod i Jaroslavu Škárkovi, který byl stejným soudem (možná za to, že Bártu práskl) odsouzen na tři roky natvrdo.

U nás je holt všechno postavené na hlavu. Na jedné straně se krade ve velkém a s požehnáním vládních představitelů, na straně druhé dvě třetiny pracujících v této zemi nedosáhnou na průměrnou mzdu. Přitom je od příštího roku čeká zdražení snad všeho. Nespokojenost mezi lidmi roste přímo úděsně a pokud pominu školní léta, tak slovo defenestrace jsem v životě tolikrát neslyšela. Což o to, říkám si, jsme na to s manželem dva. Ale mám několik kamarádek, které už zůstaly samy. Teď jim ještě trochu pomáhá příspěvek na bydlení. O ten zřejmě v příštím roce přijdou. Co pak?

Olga Katolická