Chvála Edisona aneb Klaus má určitě zásobu

Olga Katolická

Narodila se 30. 9. 1951 v Prostějově, po vyučení dálkově vystudovala ekonomickou školu a nastoupila do OP Prostějov, nejprve jako sekretářka ředitele závodu 11, posléze jako pracovnice propagačního oddělení na úseku závodního rozhlasu a závodních novin. V roce 1976 přešla do Městského kulturního střediska jako redaktorka rozhlasu po drátě. Od roku 1984 pracovala v OD PRIOR, nejprve na úseku obchodní politiky, posléze jako vedoucí propagace a obchodní politiky. Od roku 1991 se vrátila k novinařině a nastoupila do redakce Prostějovského týdne. Zde na pozicích redaktor, editor a následně šéfredaktor pracovala až do konce roku 2006. V té době vážně onemocněla, po operaci zhoubného nádoru se podrobila léčbě a od počátku roku 2008 je v řádném starobním důchodu. Je vdaná a má tři dospělé syny.

Praskla nám žárovka v koupelně. Docela průšvih – v zásobě mám už jen jednu stowattovou, dvě šedesátky a dvě čtyřicítky do stolních lampiček.  Vytáhla jsem 60wattovou žárovku a ouha – po našroubování blikala a ač jsem ji úpěnlivě přesvědčovala, ať neblbne a pořádně svítí, vydržela dva dny a zhasla docela. Její místo zaujala moje poslední šedesátka (stowattovou šetřím do kuchyně). Jakmile mé skrovné zásoby dojdou, jsem zvědavá, čím budeme svítit.

Už tři roky se nesmějí vyrábět stowattové žárovky, nyní od 1. září státy EU skoncují i se 40wattovou. V předchozích dvou letech vždy se začátkem září začínal stejný zákaz platit pro žárovky s výkonem 60 a 75 W. Brusel prý chce těmito pravidly přimět unijní občany, aby nakupovali dražší svítidla s vyšší životností i účinností a s nižší spotřebou elektřiny.

Nevím jak vy, ale já mám zřejmě nějaký psychický blok, protože mi ještě nikdo nedokázal vysvětlit, podle čeho se vybírá úsporná žárovka. Koupila jsem jednu před pár lety do kuchyňského světla. Podle prodavače to měla být „jako stovka“, ale svítila jak za dušičky. Pokud by lampu nad stolem nedopatřením nerozbil zedník při výměně oken, stejně bych ji vyhodila.  Od té doby jsem nenašla nikoho, kdo by mi vysvětlil značení na úsporných žárovkách. Obávám se, že se zlevněnými bych dopadla stejně, jako s tou první, v Ikea nebyl žádný prodavač a v jednom prostějovském obchodě měli u tohoto zboží cenovku, jež mě svou výší šokovala.

Evropská unie se prostě rozhodla, že mi bude kecat do života. Jedinečný Edisonův vynález poslala do propadliště dějin a mě by zajímalo, jak to vyřešil Václav Klaus. Před třemi lety, když EU zavrhla 100wattové žárovky, totiž řekl, že kdyby byl normálním občanem, tak by skoupil na zbytek svého života dostatečnou zásobu žárovek, aby používal staré dobré edisonovské žárovky a nenaskakoval na tu modernu, která dnes kolem nás vzniká. „Ale protože nenakupuji běžně, nevím, co mám udělat. Asi někoho poprosím, aby to udělal za mne," řekl tehdy.

Věřím, že se to panu prezidentovi na rozdíl ode mě podařilo. Já si však už brzy budu muset koupit nová, drahá, úsporná a dlouhoživotná svítidla. Prý spotřebují míň elektřiny, která ale zase bude dražší, neboť se stále víc vyrábí z tzv. obnovitelných zdrojů, například ze slunečního záření. Však koukněte kolem – na nejúrodnější půdě Hané je to samá fotovoltaická elektrárna. Kde jsou ty časy, kdy tu rostla pšenice a cukrovka...

Olga Katolická