Pánové, chtělo by to kapku zdravýho, selskýho rozumu.

Poslanecká sněmovna dnes bude jednat o návrhu zákona, kterým se zvyšuje DPH. V případě, že mu poslanci dají zelenou, bude to pro nás znamenat zvýšení cen snad všeho, co nám na mysl přijde.

A tak jsem si vzpomněla na debatu tří opravdu starých pánů, kterou jsem náhodně vyslechla před pár dny. Ten nejřečnější z nich tvrdil, že u nás žádná pravicová vláda neexistuje. Co kecáš, co je podle tebe ODS? - zareagoval na to jeho soused.

„Pravicová vláda by nikdy nepřipustila to, co se za dnešní pravicovou vládou skrývá. To, co dnes premiér proklamuje, nemá s pravicovou vládou nic společného,“ trval na svém děda.

Podle jeho slov by se pravicová vláda měla starat o ekonomiku, vytvářet pracovní místa a říkat lidem – pracujte. Měla by protěžovat a podporovat malé a střední podnikatele, protože ti vždycky přinášeli státu peníze a tvořili podstatnou část národního důchodu. Tato pravicová vláda dělá opak – malou a střední podnikatelskou sféru dusí nesmyslnými vysokými daněmi a v podstatě ji likviduje. A celé její jednání zdůvodňované snahou o zvýšení příjmů do státní pokladny je tím pádem jaké? No přece kontraproduktivní!

Ten děda měl jak mléko bílý vlasy, mozolnatý ruce a bylo mu určitě k osmdesáti. Nevypadal jako vzdělanec, spíš bych vsadila na zdravý selský rozum. A když jsem se zamyslela nad tím, co říkal, věřila jsem mu víc, než když na mě spustí své přesvědčovací argumenty sám dnešní ministr financí i s premiérem dohromady.

Olga Katolická