Co vy na to?

Ve středu skládali slib nový senátoři a pak všichni společně volili předsedu a místopředsedy horní komory parlamentu. Nováček mezi senátory Tomio Okamura se postaral o rozruch v jednací síni. Rozhovor s ním přijeli natočit hned tři štáby největších televizních stanic z Japonska. „Je úžasné a neobvyklé, aby se Japonec stal senátorem v evropské zemi,“ řekl prý jeden z japonských filmařů. Tomio Okamura pak potvrdil, že mezi japonskými a českými médii je velký rozdíl. Ta japonská jsou podle jeho slov velmi pozitivní a konstruktivní. Trochu jsem se nad tím zamyslela.

Je pravda, že když začínal Prostějovský týden jako soukromé noviny, psali jsme o všem. O lidech z regionu, o jejich práci, o firmách, jezdili jsme po zemědělských družstvech, po výstavách drobného hospodářského zvířectva. A lidi ty noviny četli a měli je rádi.

Když se Prostějovsklý týden dostal do rukou zahraniční firmy, všechno se změnilo. Záhodno bylo psát o firmách hlavně v případě, že tam vybuchla bomba či došlo k úniku čpavku. V tištěných médiích (i těch seriózních) začal obsah inklinovat k bulváru a kolegové z celostátních novin mi potvrdili, že nebyli moc rádi, pokud dostali na starost Prostějov, protože tady byl poměrně klid a žádné skandály.

Podívám-li se na naše televizní stanice, je mi někdy až stydno. Ze zpravodajství některých kape krev a televizní kultura vůbec klesla pod únosnou úroveň. Jinak si nedovedu vysvětlit, jak se může stát tváří nové stanice padlá pěnice, která už pěkných pár let nebyla schopná veřejně vystoupit, zato ale úspěšně plní předních stránky bulváru. Jinak nás televize cpe tureckými či mexickými novelami a pokud se zmůže na vlastní, leckdy pochybnou tvorbu, pak ji pojmenuje správně česky „Gympl, Základka či Obchoďák. Ani jedno z nich nepobaví a nic nepřinese. A to mám štěstí, že naše kabelovka nenabízí novou stanici TV Šlágr. Jedna renomovaná novinářka o ní totiž napsala, že cituji: „Nastane-li 21. prosince vážně konec světa, bude to spravedlivá odveta za diletantskou zpupnost, která domácký výprodej hudebního braku vydává za televizi.“ Tečka.

Olga Katolická