Hurá za diamanty!

Ekonomové hrozí, že příští rok nebude z finančního hlediska jednoduchý. Porostou veškeré výdaje, zatímco příjmy klesnou. Podle odborníků dokonce hrozí, že přibude lidí žijících v relativní chudobě.

Pak se tedy nedivme, že se naši zákonodárci ve středu pohádali při projednávání zvýšení platů ústavních činitelů a zrušení zdanění náhrad. A to tak, že šly dokonce stranou stranická hesla o solidaritě. Víte, on totiž pan poslanec Šincl z ČSSD nemluvil o solidaritě své s voliči, opravdu ne, měl na mysli solidaritu státních úředníků s poslanci. Ona se nám totiž státní správa rozbujela a takový náměstek ministra může brát i víc, než sám ministr. Tak třeba ještě nedávno měl jeden z náměstků ministra kultury včetně odměn přes 340 tisíc měsíčně. Dovedete si představit, kolik mohl ušetřit za jediný měsíc? A na vnitru se taky dobře žilo – jen dva z devíti náměstků měli míň než ministr Radek John a jeden z nich si přišel v průměru měsíčně na 263 tisíce korun, což je víc jak stonásobek průměrné mzdy v Česku (na kterou ovšem oficiálně dvě třetiny Čechů nedosáhnou). Pak se opravdu nemůžeme divit, že se to poslancům při jejich základním stotisícovém platu nelíbí.

Mně už vůbec ne. Proto mě pobavilo doporučení na internetu. Prý nejlepší investice je investice do diamantů. Jdeme nakupovat?

Olga Katolická