Nový bodový systém má být přísnější

Nový bodový systém má být přísnější
ilustrační foto PČR

Bodový systém "hlídá" řidiče na českých a moravských silnicích už skoro dvanáct let. A staronový ministr dopravy Dan Ťok se rozhodl systém postihů zjednodušit a zpřísnit.

Místo současné sedmibodové škály počítá nový systém s rozdělením přestupků do tří kategorií - za dva, čtyři nebo šest bodů. Za šest bodů má být nově třeba projetí na červenou nebo překročení povolené rychlosti o padesát a více kilometrů. Za dva takové přestupky v roce by pak hříšník automaticky přišel na příštích dvanáct měsíců o řidičák.

Blokové pokuty by měly být stanoveny pevně, už by neměly být pohyblivé. Za zmíněný průjezd křižovatkou na červenou by měla být jednotná sankce pět tisíc.

Pokuty se zdvojnásobí, pokud kvůli přestupku dojde k dopravní nehodě. Strop bude na sto tisících. Pokud se při takovéto nehodě někdo vážně zraní, jako "bonus" pak viníka bude čekat až tříletý zákaz řízení. (Zdroj MD ČR)

 

 

 

Komentáře

Nechápu,proč jsou pořád ty naše zákony tak nesmyslně laxní.Když jednou sednu do auta opilej,tak prostě nebudu řídit minimálně 5 let a když mě chytnou ještě k tomu,že řídím bez řidičáku tak kriminál a doživotní zákaz řízení.Nějakej debil byl během jednoho dne chycenej 4x za řízení bez řidičáku a až napočtvrté mu dali klepeta.Tak kde to jsme?Bylo jen velký štěstí že nikoho nenaboural nebo nepřejel.A takových exotů tu máme spousty.

Poslat nový komentář