Bombový útočník hlavních nádraží vypátrán. Je mu 24 let!

Bombový útočník hlavních nádraží vypátrán. Je mu 24 let!
ilustrační foto PČR

 

Muž, kvůli kterému byla 21. února uzavřena nádraží v České republice, včetně prostějovského, je dopaden. 24letý mladík zneužil internet k šíření poplašných zpráv, strachu a paniky. Teď mu za to hrozí, prozatím, pětileté vězení.

Od září loňského roku prošetřovali kriminalisté devátého oddělení prvního policejního obvodu řadu anonymních výhrůžek. Ty neznámý pachatel směřoval vůči jednotlivým, společensky či politicky známým osobám, ale také proti celé řadě institucí. Terčem jeho mnohdy i opakovaných útoků se stali například tehdejší primátor hlavního města Prah, ombudsmanka Šabatová, senátor Škromach. Ze státních institucí pak neunikly pozornosti pisatele například Karlova univerzita, Poslanecká sněmovna, Kriminalistický ústav Praha, nebo Policejní prezídium ČR.  „Velice podstatné na těchto situacích bylo, že výhrůžky měly jednak značně reálný charakter, a navíc neustávaly, ba naopak,“ uvedl mluvčí Policejního prezidia Martin Hulan.

E-mailové útoky stejného charakteru se totiž po určité době objevily i na druhé straně republiky, konkrétně na Zlínsku. Zde opět neznámý pachatel směřoval své ataky jak vůči jednotlivcům z veřejného a politického života, tak ale také například proti středním školám. V jednom případě byl výhrůžný e-mail důvodem k evakuaci hned čtrnácti školských zařízení, tedy stovek až tisíců osob. Dotčeno hrozbou bombového útoku bylo také divadlo ve Zlíně.

Rozsah a nebezpečnost e-mailových výhrůžek lze také ilustrovat na dvou konkrétních. „Jednu totiž pisatel adresoval Českým drahám, konkrétně si vzal na paškál všechna hlavní nádraží v republice. Jelikož z tohoto e-mailu nebylo zřejmé, kterého nádraží se výhrůžka konkrétně týká, bylo ze strany policie nutné provést bezpečnostní opatření na všech,“ dodal Hulan. Života tak ustal i na prostějovském nádraží. Stejně tak museli policisté střežit v tomto týdnu všechny budovy České televize. Anonym totiž zaslal výhrůžku do Ostravské redakce, že v některé z budov České televize bude střílet na kohokoliv, koho v těchto budovách potká. Obě tyto mimořádné situace si vyžádaly ze strany policie rozsáhlé bezpečnostní opatření, na kterém se musely podílet stovky policistů.

Dnes již obviněný mladík je v tuto chvíli stíhán pro celkem šestnáct výhrůžek, které učinil od zmiňovaného září 2014 do dne zadržení, tedy do třetího března letošního roku. Ano, i v den zadržení ještě odeslal výhrůžku konkrétně České televizi Ostrava, kdy tato událost, stejně jako celá řada dalších, je již médiím a veřejnosti známa. Celkově se ve zmiňovaných šestnácti případech ale tyto hrozby dotkly desítek, možná až stovek budov a objektů.

Na základě celorepublikové spolupráce mužů zákona byl 24letý pachatel třetího března v podvečer, v jedné z obcí na Českobudějovicku, zadržen. Jsou s ním zahájeny úkony trestního řízení pro trestné činy šíření poplašné zprávy, násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, nebezpečné vyhrožování a poškození cizích práv. Za tyto delikty hrozí obviněnému momentálně trest odnětí svobody až na pět let. „Nyní ale nemůžeme vyloučit zpřísnění trestní sazby s ohledem na celkově způsobenou škodu, která je ještě stále sčítána,“ konstatoval Hulan. (ber)

Poslat nový komentář