Když sklapne dluhová past!

Když sklapne dluhová past!
ilustrační foto internet

 

Celospolečenským problémem, se kterým se stále častěji setkávají i prostějovští kriminalisté, jsou úvěrové podvody. Lidé se jich mnohdy dopouštějí v dobré víře, že se z kolotoče zadlužení dostanou právě díky jim. Často je ale opak pravdou, k dluhům přibude i vězení.

Případ z poslední doby, který se týká manželského páru, popsal vyšetřující komisař Martin Skokánek. Trestného činu se jako první dopustila manželka. „Sedmatřicetiletá žena si sjednala několik úvěrů u nejrůznějších společností. Uvedla mimo jiné, že je zaměstnaná a navíc pobírá příspěvek na péči o invalidního dědečka. Přitom byla nezaměstnaná a dědeček byl tři roky po smrti,“ uvedl Skokánek. Žena úvěry nestačila splácet a tak se přiznala manželovi. Ten situaci řešil nabráním dalších půjček a tak se manželům nějaký čas dařilo „vytloukat“ klín klínem. Nakonec ale zjistili, že ze spirály stále stoupajících dluhů nemají šanci se vymanit a požádali o insolvenci.

Mezitím ale daly některé společnosti policii podnět k šetření. „Zjistili jsme, že žena a její o tři roky starší manžel, se podvodů dopouštěli v letech 2009 až 2012. Celkem poškodili 11 věřitelů,“ dodal Skokánek s tím, že oběma hrozí až dvouleté vězení.

Podle jeho slov mají úvěrové společnosti smlouvy velmi dobře propracované. „Lidé velmi často vůbec nerozumí tomu, co podepisují. Nebo si myslí, že to zvládnou. Jenže z týdenní splátky 700 korun jsou za měsíc skoro tři tisíce,“ dodal Skokánek.

Policisté s blížícími se vánocemi varují veřejnost před neuváženými půjčkami. Příští vánoce byste totiž mohli trávit za katrem. (ber)

Poslat nový komentář