Fake news v Prostějově. Nevěřme všemu

Fake news v Prostějově. Nevěřme všemu
ilustrační foto

V nedávné době začaly na sociálních sítích prostějovských uživatelů kolovat zaručené zprávy o skupince mladíků, kteří se baví tím, že si vyhlédnou osamělou seniorku a tu pak přepadnou, surově zmlátí, případně okradou. Jelikož jsme od počátku chtěli znát skutečný stav věci, obrátili jsme se přímo na policii. Ta ústy tiskového mluvčího potvrdila jediný případ. 

Podobně zcela vymyšlený příběh, ale s ještě závažnější „zápletkou“, se na facebooku objevil 6. prosince tohoto roku. V tomto případě mělo v domě v ulici V. Špály dojít k pobodání asi dvanáctileté dívky třemi nezletilými pachateli. Z pokusu o vraždu dítěte se ale vyklubalo náhlé úmrtí starší paní. "Je to fenomén této doby. Lidé si zpravidla vůbec neověřují zprávy, které se objeví na sociálních sítích, nehledají zdroj, ale bezhlavě věří tomu, co tzv. jedna paní povídala," sdělil PvNovinkám jeden z prostějovských kriminalistů. Přidal i další příklad, kdy byl na sociální síti prezentován příklad brutálně zbité a okradené ženy, kterou měl ve večeních hodinách v Prostějově napadnout mladý muž. "Jenže sama poškozená u výslechu na PČR uvedla, že neznámému mládenci půjčila svůj tablet a on s ním utekl. K žádnému násilí nedošlo," dodal. 

"Tzv. Fake news mohou být zcela vymyšlené, a od základu nepravdivé, mohou ale být založeny na pravdivém základu, který je doplněn o další vymyšlené informace, které zesilují jeho schopnost rychle se v on-line prostředí šířit," potvrdil informaci policejní mluvčí František Kořínek. 

Měli bychom se tedy začít učit, jak informace rozlišovat a kde si je ověřovat. (ber)

 

Komentáře

A proc je teda čteš ? :-)

Ještě by mě zajímal rozdíl mezi Tzv. Fake news a Prostějovskými novinkami...

Poslat nový komentář