Meteorologové varují před sněhovými jazyky a závějemi

Meteorologové varují před sněhovými jazyky a závějemi
ilustrační foto

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu upozorňující na nebezpečí sněhových jazyků, na horách i závějí. Varování platí ode dneška do neděle také pro Olomoucký kraj.

Nízký stupeň nebezpečí platí pro Olomoucký kraj pro tvorbu sněhových jazyků od pátku 12 hodin do soboty 8 hodin. Nová sněhová pokrývka se pak očekává až od páteční půlnoci do nedělních 10 hodin.

Předpověď

Počasí u nás bude ovlivňovat tlaková níže nad centrálním Středomořím. Na frontálním rozhraní spojeném s tlakovou níží nad Středomořím očekáváme během pátku 1 až 8 cm nového sněhu a na Moravě a ve Slezsku se postupně budou místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Během soboty očekáváme novou sněhovou pokrývku od 5 do 15 cm,  zejména na Moravě ojediněle kolem 20 cm nového sněhu. Během neděle budou srážky od východu přecházet ve smíšené nebo dešťové, zejména v Čechách nová sněhová pokrývka 1 až 7 cm. K večeru ojediněle tvorba náledí. Při mokrém sněhu hrozí nebezpečí polomů.

Doporučení ke zmírnění následků jevů:Při cestování sledovat dopravní zpravodajství.Doporučuje se zimní výbava, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky.Na horách sledovat informace Horské služby (http://www.horskasluzba.cz) a dodržovat jejich pokyny.V případě mokrého sněhu dochází i ke škodám na lesním porostu a polomům.

(red)

Poslat nový komentář