Nastávající maminka chtěla spáchat sebevraždu. Oleandrem

Nastávající maminka chtěla spáchat sebevraždu. Oleandrem
ilustrační foto

 

Oleandr. Krásný, dekorativní a  smrtící. Jeho listy si jako prostředek k odchodu z tohoto světa zvolila zhruba 30letá žena z Prostějova. Těhotná.

„Mohu potvrdit, že jsme k hospitalizaci převáželi zhruba 30 letou ženu. Rozžvýkala, ale následně naštěstí ihned vyplivla, dva až tři listy oleandru. S posádkou sanity komunikovala a byla při vědomí,“ potvrdil informaci ředitel prostějovské záchranky Radomír Gurka. Podle jeho slov je žena přibližně ve třicátém týdnu těhotenství. „V nemocnici bude na pozorování, přímo ohrožena na životě není ona ani dítě, dodal.

Mladou maminku k zoufalému činu podle záchranářů přivedly rodinné problémy. (ber)

Oleandry jsou prudce jedovaté

Obsahují různé glykosidy (např. oleandrin, adinerin, folinerin a další). Tyto látky mají podobné účinky jako glykosidy známého náprstníku ( Digitalis). Jedovaté jsou všechny části rostliny, včetně květů, ale největší koncentrace účinných látek je v listech. Mírná otrava se projeví nevolností, požití většího množství listů nebo květů může skončit smrtí! Při pěstování je třeba dávat pozor hlavně na děti.

Všechny části těla oleandru při poranění roní slizkou šťávu. Již od starověku se odvary z květů a listů používaly jako jedy. Jsou známé i případy, že se lidé přiotrávili, když třeba opékali maso na prutech z oleandru. Tak se údajně ve starém Římě otrávila téměř polovina vojenské jednotky na válečném tažení. (Zdroj wikipedie)

Poslat nový komentář