Majitel je ve vězení, malamuti v útulku

Majitel je ve vězení, malamuti v útulku
Foto FB

Oto Keleman je svérázná figurka, známá zejména chovatelům a milovníkům malamutů. Se svou početnou smečkou psů prošel celou republiku a v posledních letech několikrát hledal azyl. Letos ho našel v jedné z chat u Plumlovské přehrady. Jenže Ota putoval do vězení a psi do útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem.

Letní a podzimní měsíce trávil Oto se svou smečkou ve westernovém městečku v Boskovicích, kde psi vozili návštěvníky. Azyl mu poskytl majitel chaty u Plumlovské přehrady, kde Oto ubytoval mimo sebe sedm dospělých fen, pět psů a sedm štěňátek. Že jde do vězení, předem neavizoval, na sociálních sítích se pouze zmínil, že bude tři měsíce mimo dosah mobilního telefonu. Podle informací PvNovinek si odsedí maření úředního rozhodnutí opakovanou jízdu bez řidičského oprávnění. Zděšení majitelé chaty následně zjistili, že na ně zbyla péče o devatenáct psů, na kterou samozřejmě neměli dostatek finančních prostředků. „Celá smečka je momentálně na pozemku mého ještě manžela, který mu ho nechal k užívání na dobu, než si najde něco jiného. Nikdo z nás neměl tušení, co je to za člověka. Bohužel to dopadlo, jak to dopadlo, já jsem k tomu přišla, jak slepá k houslím. Zatím se snažíme pejskům zajistit krmení a vodu, ale dlouho to nevydržíme. Obec spolupracuje a snaží se vymyslet, co dál. Celá smečka je v dobré výživové kondici,“ uvedla v květnu na FB Malamut Rescue Marcela Dočkalová Fojtová.

I přes pomoc milovníků psů nakonec celá smečka skončila v útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem. Psy nelze adoptovat, jejich majitel k tomu totiž nedal souhlas. Veškeré náklady na pobyt tak hradí obec Mostkovice, která je následně hodlá po majiteli vymáhat. „Čekám, až se vrátí z vězení a psy si vezme zpět,“ uvedl starosta Jaroslav Peška. Protože se ale jedná o bezmála 200 tisíc korun, je otázkou, zda se k finančním prostředkům vůbec dostane.

Osud malamutů tak má v rukou jejich pán. „Doufám, že najde nové domovy alespoň štěňatům. U ostatních si nejsem jist, jestli to půjde. Většina psů je stará, zvyklá celý život žít ve smečce. Pro mushera jsou nepoužitelní a na zahradu bez možnosti pohybu si je těžko někdo vezme. Než aby dožili v útulku, bude jim líp u Oty. Ať je jaký chce, o psy se staral a jsou v dobré výživné kondici a zdraví,“ dodal známý musher Petr Pfeifer.

Malamuty si můžete prohlédnout v galerii http://www.vorisek.org/katalog.php?sekce=18.

(ber)

 

Poslat nový komentář