Maratonec vloupač. Lup z chat odnášel v batohu

Maratonec vloupač. Lup z chat odnášel v batohu
ilustrační foto
Další fotky: 
Maratonec vloupač. Lup z chat odnášel v batohu
Maratonec vloupač. Lup z chat odnášel v batohu
Maratonec vloupač. Lup z chat odnášel v batohu
Maratonec vloupač. Lup z chat odnášel v batohu

V době od 8. srpna 2017 do února 2018 přijali  policisté tří obvodních oddělení, Prostějov 2, Plumlov a Konice, množství oznámení o vloupáních do chat v chatových lokalitách mezi obcemi Zdětín a Stražisko.   Z fyzicky velmi zdatného zloděje, který se na lup vydával pěšky, se vyklubal bývalý maratonec.

Policisté uvedených oddělení se na tuto problematiku zaměřili prováděním preventivní hlídkové činnosti, kontrolou osob a vozidel v uvedených lokalitách a v rámci prověřování již oznámených skutků. Také byl vytipován okruh možných pachatelů.

Dne 12. února 2018 před půlnocí byl jeden z takto vytipovaných podezřelých policisty kontrolován poblíž chatové oblasti. Ihned byly posíleny hlídky v oblasti a následujícího dne v 6:15 hodin byl podezřelý jednapadesátiletý recidivista zadržen. „Policisté u něj zajistili velikou sportovní tašku s množstvím odcizených předmětů," uvedl policejní mluvčí František Kořínek.

Zloděje prozradila čelovka, kterou měl v době zadržení na hlavě. Pocházela totiž z jednoho z vykradených objektů. Třináctkrát trestaný recidivista byl pro policisty tvrdým oříškem. Bydlí totiž na Olomoucku a na lup se vydával za hranice okresu. Navíc pěšky. „Při šetření jsme byli ze začátku přesvědčeni, že pachatel musí vzhledem k počtu a hmotnosti odcizených věcí k užívat motorové vozidlo. Jenže situace byla jiná. Muž je velmi fyzicky zdatný, dokázal ujít bez problému dlouhé trasy s těžkým nákladem. Potvrdil nám, že v mládí sportoval, věnoval se hlavně maratonu," vysvětlil vedoucího oddělení Prostějov 2 Petr Kočíř. Během krátké doby se podezřelý pod tíhou důkazů přiznal ke vloupáním do 24 chat a byl umístěn do vazby. V rámci pokračujícího vyšetřování pak přiznal dalších 20 skutků.

Napadl 44 chat v pěti chatových oblastech, přičemž způsobil škodu bezmála 160 tisíc korun odcizením věcí a více než 90 tisíc korun poškozením chat. „Mezi odcizené věci patří například 15 televizorů, čtyři set-top-boxy, dva monitory, domácí kino, notebook, mikrovlnná trouba, motorová pila, jízdní kolo, dalekohled či potraviny," dodal mluvčí s tím, že většina věcí byla zajištěna a poputuje k majitelům.

Pro své jednání byl muž obviněn z přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádež. Za ty mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let. (ber)

Foto: PČR 

Poslat nový komentář