I cyklista je řidič, a proto alkohol nesmí

I cyklista je řidič, a proto alkohol nesmí
ilustrační foto

Během minulého víkendu policisté na Prostějovsku zjistili několik cyklistů pod vlivem zakázaných látek.

Prvním z nich byl sedmadvacetiletý muž jedoucí v sobotu před třiadvacátou hodinou mezi obcemi Domamyslice a Mostkovice. Pozornost policistů k sobě přilákal stylem své jízdy. Provedenou dechovou zkouškou policisté změřili hodnotu 0,15 ‰ alkoholu v dechu. Následná zkouška na přítomnost jiných návykových látek pak ukázala přítomnost látky cannabis. S výsledkem řidič souhlasil a přiznal užití marihuany předchozího dne a taneční drogy asi před týdnem. Výzvu k podrobení se odbornému lékařskému vyšetření však odmítl.

Ve stejný den hodinu před půlnocí při jízdě využíval celou šířku komunikace pětadvacetiletý muž v Nezamyslicích. Tomu policisté změřili hodnoty 1,83 a 1,97 ‰ alkoholu v dechu. Muž se změřenými hodnotami souhlasil a přiznal vypití osmi piv a čtyř odlivek „zelené“.

V neděli 22. dubna ve 23:00 hodin zjistili policisté v křižovatce ulic Vrahovické a Majerové v Prostějově jízdu neosvětleného cyklisty. Po jeho zastavení zjistili, že muž vykazuje známky ovlivnění alkoholem, které se potvrdily provedenou dechovou zkouškou. Tou policisté změřili hodnoty 0,83 a 0,89 ‰ alkoholu v dechu. Posledním náhodně zjištěným ovlivněným cyklistou byl dvaatřicetiletý muž, jedoucí dnes, hodinu po půlnoci, Svatoplukovou ulicí v Prostějově. Také jeho styl jízdy a poté i chování vykazovalo zjevné známky opilosti. Dechovými zkouškami u něho policisté změřili hodnoty 2,54 a 2,51 ‰ alkoholu v dechu. Muž přiznal vypití lihoviny Fernet a piva, ale množství a přesný čas konzumace si již nepamatoval. Všem uvedeným cyklistům policisté zakázali další jízdu. Pro své jednání jsou podezřelí z přestupku podle zákona o silničním provozu, za který jim hrozí pokuta od 2 500 do 20 tisíc korun.

Posledním zjištěným podnapilým víkendovým cyklistou byl dvaapadesátiletý muž. Na jeho ovlivnění alkoholem policisté přišli poté, co byli v neděli před devatenáctou hodinou přivoláni do Foerstrovy ulice v Prostějově, na místo jeho havárie. „Provedeným šetřením zjistili, že muž zřejmě vlivem požitého alkoholu nezvládl řízení, najel na obrubník a upadl na chodník vedoucí kolem komunikace. Při pádu utrpěl zranění, se kterým byl hospitalizován v prostějovské nemocnici. Provedenými dechovými zkouškami policisté u muže změřili hodnoty 2,85 a 2,66 ‰ alkoholu v dechu. Muž se změřenými hodnotami souhlasil a přiznal vypití „asi pěti jedenáctistupňových piv a dvou až tří odlivek režné“," doplnil informaci policejní mluvčí František Kořínek s tím, že také tomuto muži za jeho jednání hrozí pokuta od 2 500 do 20 tisíc korun. (red)

Ilustrační foto: PČR

Poslat nový komentář