Alkohol před jízdou nesmí požít žádný řidič

Alkohol před jízdou nesmí požít žádný řidič
ilustrační foto

Bohužel, řada těch, kdo usedají z volant, či do sedla jízdního kola či motocyklu, si stále nepřipouštějí, že alkohol na cesty nepatří. V síti policejních hlídek takových kaskadérů v uplynulých dnech uvázlo v prostějovském regionu hned několik. Dv z nich měli v dechu přes 2 promile.

V neděli 10. června 2018 po devatenácté hodině došlo v Žitné ulici v Prostějově – Domamyslicích k havárii sedmadvacetiletého cyklisty. Ten na rovném úseku komunikace bez cizího zavinění, zřejmě vlivem silné podnapilosti, upadl. Při tom si způsobil zranění, se kterým byl převezen do prostějovské nemocnice. Muž vykazoval zjevné známky podnapilosti, ale dechovou zkoušku nebyl schopen absolvovat. Proto byl nařízen odběr krve. K požití alkoholu se přiznal a uvedl vypití šesti piv a tří „velkých rumů“. Ke zranění dalších osob nedošlo. Výše způsobené škody na jízdním kole byla předběžně vyčíslena na 1 tisíc korun. Příčiny, okolnosti i míra zavinění havárie jsou předmětem dalšího policejního šetření.

„V pondělí 11. června 2018 po třetí hodině v noci kontrolovali policisté na komunikaci v rekreační oblasti nad Plumlovskou přehradou osobní automobil značky Alfa Romeo a jeho třicetiletého řidiče. Muž jevil známky podnapilosti a při dechových zkouškách u něho policisté změřili hodnoty 2,3 a 2,42 ‰ alkoholu v dechu. Muž požití alkoholu přiznal a uvedl, že asi hodinu před jízdou dopil druhý litr vína," popsal další případ policejní mluvčí František Kořínek. Policisté muži na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu. Pro své jednání je řidič nyní podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykových látek. Za ten mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

V pondělí 11. června 2018 po čtrnácté hodině kontrolovali policisté v ulici Jižní v Mostkovicích soupravu traktoru s vlečkou a jeho pětašedesátiletého řidiče. Provedenými dechovými zkouškami u něho změřili hodnoty 0,56 a 0,58 ‰ alkoholu v dechu. Muž požití alkoholu před jízdou přiznal a uvedl, že po obědě vypil jedno dvanáctistupňové pivo. Další jízdu policisté muži zakázali. Řidičský průkaz na místě nezadrželi, protože ho muž nepředložil. Pro své jednání je traktorista nyní podezřelý z přestupku podle zákona o silničním provozu. Za ten mu v případě prokázání viny hrozí pokuta od 2 500 do 20 tisíc korun a zákaz řízení motorových vozidel na dobu od šesti měsíců do jednoho roku. (red)

Ilustrační foto: PČR

Poslat nový komentář