V jakých případech mohou policisté odebrat řidičský průkaz na místě?

V jakých případech mohou policisté odebrat řidičský průkaz na místě?
ilustrační foto PČR

Kdy vám může Policie ČR  řidičský průkaz odebrat na místě? Obecně řečeno jen za předpokladu, kdy by policie měla chránit ostatní účastníky silničního provozu od možného nebezpečí ze strany řidiče, který něco spáchal velmi závažného. Zákon rozvádí konkrétní možnosti. Policie tedy může zadržet řidičské oprávnění v následujících případech.

1. Zavinění nehody s těžkým či fatálním zraněním

Pokud jste viníkem nehody, při které se někdo těžce zraní nebo dokonce zemře, je na místě předpokládat, že nejste zrovna nejbezpečnější řidič, třebaže otázka samotného zavinění nemusí být zodpověditelná tak snadno. Policie na každý pád může dle §118a odst. 1 písm. a oprávnění odebrat. Vše závisí na konkrétní situaci a úsudku policisty.

2. Ujetí z místa nehody

Tento bod je poněkud sporný, neboť pokud způsobíte nehodu, při které šlo třeba jen o škrábanec na dveřích, také jste si nemuseli všimnout a okolí jste další jízdou stěží nebezpeční. Zákona ale dává možnost „vyřadit vás ze hry“, a to dle §118a odst. 1 písm. b. Znovu je to na uvážení policisty, takže třeba ve výše zmíněném případě nemusí konat.

3. Pití alkoholu či požití jiné návykové látky během jízdy

Tady není co řešit. Pokud někdo pije alkohol za jízdy, chybí mu toho ve zdravém úsudku příliš mnoho na to, aby mohl dostat šanci dále sedět za volantem.

4. Řízení po požití alkoholu či jiné návykové látky

Tento bod se skrývá za §118a odst. 1 písm. d a stejně jako ten předchozí (písm. c) je víceméně jasný. Opilý či zdrogovaný řidič nemá na silnici cokoliv pohledávat. Problémem znovu je, že vše lze zneužít - ostatně nadýchat můžete i po vyčistění úst ústní vodou. V takovém případě holt musíte na odběr krve a prokázat svou nevinu.

5. Odmítnutí podrobit se vyšetření kvůli požití alkoholu či návykových látek

Tento případ upřesňuje §118a odst. 1 písm. e, respektive §118a odst. 1 písm. f. A lze je znovu chápat, třebaže ve sporných případech jistě nebude řidiči příjemné něco podobného podstupovat. Není zbytí, v opačném případě by možnost zkoušku odmítnout byla zneužívána těmi, kteří jsou skutečně nebezpeční.

6. Řízení bez oprávnění pro příslušnou skupinu

Také §118a odst. 1 písm. g může působit poněkud sporně, neboť pokud bez patřičného oprávnění osedláte motorku, ovšem disponujete řidičákem skupiny B, který je opravňuje k řízení osobních aut do 3,5 tuny, nemá to přímou souvislost a není důvod zakazovat vám řízení auta. Trest je na místě, ale zabavit rovnou všechna oprávnění je poněkud přehnané. Lze tedy opět připomenout, že policista v takovém případě průkaz odebrat může, ale nemusí.

7. Usednutí za volant po vydání zákazu řízení

Pokud se vybodujete nebo vám je soudem či ve správním řízení uloženo, abyste odevzdali řidičský průkaz, a vy tak neučiníte, je pochopitelné, že vám policista oprávnění zadrží. V daný moment totiž nemáte právo jím disponovat. (Zdroj PČR)

Komentáře

Nevím,jak by někdo mohl mít řidičák po zákazu řízení.Pokud tomu tak je,tak to je opravdu dobře vymyšleno...........

Poslat nový komentář