Téměř 1,5 milionu šlo k podvodníkovi

Téměř 1,5 milionu šlo k podvodníkovi
ilustrační foto

Kriminalisté z oddělení kybernetické kriminality SKPV Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje v pátek 7. prosince 2018 zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod.

Na policisty se v pátek obrátil spolumajitel přerovské společnosti s tím, že neznámý pachatel vylákal od 13. listopadu z podniku přes 1 420 000 korun. Podvodník vystupoval jako jejich dlouholetý obchodní partner ze zahraničí. Z podvržené e-mailové adresy, která byla téměř shodná s adresou zahraničního partnera, zaslal zprávu, v níž uvedl, že v bance, kde mají veden bankovní účet, je prováděn vnitřní audit. Přerovská organizace měla v tu dobu partnerovi uhradit fakturu ve výši 62 000 USD. Pachatel, tedy požádal, zdali by mu finanční prostředky nemohly být zaslány na nový bankovní účet, aby se k penězům dostal dříve, tedy než bude dokončen audit v původní bance. Jelikož zahraniční partner již v minulosti asi ve dvou případech změnil svůj bankovní účet a vždy proběhlo vše v pořádku, neměla česká firma žádné podezření, žádosti vyhověla a fakturu proplatila na nový bankovní účet. Na skutečnost, že se jednalo o podvod, přišli zaměstnanci podvedené firmy až ve chvíli, kdy ji kontaktoval skutečný zahraniční partner.

Kriminalisté po pachateli pátrají a v případě dopadení a odsouzení mu za uvedený přečin hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

„Apelujeme na všechny podnikatele, aby byli při provádění plateb do zahraničí ostražití. V případě, že obdrží zprávu o změně bankovního účtu obchodního partnera, ať už z jakéhokoliv důvodu, aby vždy kontaktovali protějšek a ověřili si, že se nejedná o podvrh. Zároveň, aby důkladně zkontrolovali příchozí e-mailovou adresu, zdali v ní není přehozené nějaké písmenko či koncovka," doplnil policejní mluvčí Libor Hejtman. (red)

Poslat nový komentář