Pátrání po přestrojeném muži se změnilo v záchranu života

Pátrání po přestrojeném muži se změnilo v záchranu života
ilustrační foto

Jak PvNovinky informovaly, v úterý 15. ledna 2019 ve 12:30 hodin kontrolovali policisté dopravního inspektorátu v Kralické ulici v Prostějově osobní automobil značky Audi. Ve vozidle jely dvě osoby oděné do ženských šatů. Při kontrole si policisté povšimli, že spolujezdcem ve vozidle je pravděpodobně muž převlečený za ženu, s parukou na hlavě a výrazným líčením. Když se policisté pokusili muže zkontrolovat, ten se náhle z místa rozběhl směrem k nedalekému potůčku. V běhu pokračoval potokem až k vyústění kanalizačního potrubí, do kterého vlezl.

Z důvodu mimořádně nestandardního chování policisté začali muže ihned pronásledovat, ale ten se jim v kanalizaci po chvíli ztratil. Na místo byly postupně přivolány další policejní hlídky, policejní psovod, příslušníci Hasičského záchranného sboru, pracovníci společnosti spravující kanalizační síť, strážníci městské policie a pracovníci Správy a údržby komunikací Olomouckého kraje.

„Již v průběhu pátrání po muži se policistům podařilo zjistit, že se pravděpodobně jedná o jednačtyřicetiletého muže, na kterého byl Okresním soudem ve Vyškově vydán zatykač pro majetkovou trestnou činnost," uvedl policejní mluvčí František Kořínek.

Ve složitém a hodně rozvětveném kanalizačním systému policistům trvalo řádově hodiny, než zachytili stopu dalšího postupu muže. Muž tak v kanalizačním systému policistům unikal dlouhých asi 14 hodin. Po zjištění směru útěku mu policisté již prakticky celou dobu byli na stopě, ale ještě hodiny se jim nepodařilo ho dostihnout. Vzhledem k dlouhé době kdy byl muž na útěku v kanalizaci se s ohledem na vlhko a chlad a chybějící jídlo a tekutiny pátrací akce postupně změnila na akci záchrannou. Vzhledem ke zmenšujícímu se průměru kanalizace, kudy muž prchal, se musel postupně začít pohybovat po čtyřech a poté i plazit. S ohledem na technické provedení vstupních šachet také bylo nepravděpodobné, že by si dokázal otevřít poklop šachty na nějakém místě a sám vylézt. Pátrání po muži pokračovalo přes ulice Okružní a Šárku směrem k dálnici D46. Kanalizace je poté vedena pod středovým pruhem dálnice. Z důvodu pokračující operace tak musel být uzavřen jeden dálniční jízdní pruh.

Muž před policisty prchal až do blízkosti benzínové čerpací stanice jižně od Prostějova. Tam se potrubí zúžilo tak, že již nebylo možno pokračovat a proto se muž rozhodl vrátit. V té chvíli však již policisté byli hledanému nablízku. V šachtě u čerpací stanice zjistili, že tam až se nedostal. Proto se postupně vraceli a o několik desítek metrů zpět muže na pokraji vyčerpání a podchlazeného nalezli. Krátce před třetí hodinou v noci byl pak z kanalizace vytažen.

Poté byl muž zatčen a převezen do nemocnice k ošetření. V tuto chvíli je umístěn v policejní cele, odkud bude eskortován k Okresnímu soudu ve Vyškově.

"Za součinnost při akci je třeba poděkovat všem zúčastněným subjektům, zejména pak Hasičskému záchrannému sboru, mimo jiné i za poskytnutí zázemí a technického vybavení," dodal Kořínek. (ber)

Ilustrační foto: stavark.cz

Komentáře

Prostějovský Jean Valjean...s fialovým melírem.

Poslat nový komentář